Menü Bezárás

A ciklus utolsó sajtótájékoztatóját tartotta a honatya

DSC09937Rezsicsökkentés – Gyed-extra – Paks – becsület

Ebben a ciklusban utolsó sajtótájékoztatóját tartotta február 20-án, csütörtökön dr. Aradszki András országgyűlési képviselő. A sajtó képviselőinek köszönetet mondott a négy évi tájékoztatásért, hiszen szinte az egész ciklus folyamán minden hónapban tájékoztatta a választókerület lakosságát az éppen aktuális országgyűlési eseményekről, döntésekről.

Így történt ez most is. Idén mindössze négy ülésnapja volt az Országgyűlésnek, de annál fontosabb témák kerültek napirendre.

A parlament elfogadta a harmadik rezsicsökkentésről (gáz, villamos energia, távhő) szóló javaslatot, valamint módosította a pénzügyi rezsicsökkentést is, amely szerint havonta 150 ezer forint bankautomatákból való felvétele ingyenes. Új rendelkezés továbbá, hogy a fogyatékkal élők kérésére a szolgáltatóknak olyan számlát kell kiállítaniuk, amelyet a fogyatékkal élők is el tudnak olvasni. Ennek folytatásaként – ha további négy évre bizalmat kap a választóktól – maga Aradszki András fogja kezdeményezni és sürgetni a fogyatékkal élők számára a szelektív hulladékgyűjtők használatának megkönnyítését is.

Megtörtént a paksi atomerőműről szóló orosz-magyar szerződés jogrendbe illesztése is. A Rossatom (orosz állami cég), amellyel Magyarország szerződött, a világ egyik legnagyobb cége, amely több atomerőművet épít szerte a világon, mint a többi összesen. A beruházás 40%-ban magyar beszállítókkal fog megvalósulni. Az oroszok által felvett hitel visszafizetése kedvezőbb, mintha mástól vettük volna fel. Maga a beruházás pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország 2036 után is meg tudja termelni – atomenergiával – azt a 2000 MW energiát, amit ma is előállít.

Érdekesség, hogy a szocialisták 2013 őszén még támogatták a fejlesztést, de amikor megtudták, hogy az azzal kapcsolatos szerződést a polgári kormány fogja tető alá hozni, majd a benne foglaltakat megvalósítani, akkor ellenezni kezdték.

Az LMP elutasítja az atomerőműveket, helyettük a megújulóenergia-források felhasználását szorgalmazza. Itt megjegyzendő, hogy az atomenergia és a megújuló energia nem zárja ki egymást.

Így van ez a 2011-ben az Országgyűlés által elfogadott, 2030-ig érvényes (de 2050-ig kitekintő) hazai energia-stratégiában is. A jövőben a Magyarország számára szükséges 10 ezer MW energia megtermelése a különféle módok között a következőképpen oszlik majd meg: 2000 MW atomenergia – 2-3000 MW fosszilis energia – 5000 MW megújuló (geotermikus, szél- és nap-)energia.

A Gyed-extrával kapcsolatosan egyes baloldali források álhíreket és valótlanságokat terjesztenek. Az igazság az, hogy a bölcsődei ellátás akkor is jár a gyermeknek, ha az anyuka a testvérrel gyeden vagy gyesen van, illetve ha ezen juttatások mellett dolgozni is kíván. A kormány éppen ezért 28 milliárd forintot szánt az elmúlt 4 évben bölcsődefejlesztésre (köztük Diósdon), ami által további ötezer kisgyermek részesülhet bölcsődei ellátásban.

Dr. Aradszki András megjegyezte még a következőt: a parlamenti képviselők becsületét meg kell védeni. Egyes körök azt híresztelik, hogy minden politikus tolvaj, csaló és korrupt gazember, akiket nem érdekel a választók képviselete, hanem csak a saját érdekeik. Ezt a honatya visszautasította. Tény azonban az, hogy egy ilyen képviselő valóban volt, mégpedig Simon Gábor szocialista honatya.

Az is tény, hogy az elmúlt 4 évben minden korrupciós ügy a baloldalhoz kötődött. Ez ugyanis egy baloldali betegség. Az MSZP-nek lett volna lehetősége a megújulásra, egy fiatalos, lendületes, karakteres párt felépítésére. Ezzel azonban nem élt. Az Összefogás nevű csoport pedig, amelybe bele kerültek régi, levitézlett szdsz-esek is, még inkább visszarántotta a szocialistákat a megújulás útjáról. A képviselő szerint Mesterházy Attila elszólta magát a repülőtéren, amikor Washingtonból hazatérve minden kérdést megelőzve azt nyilatkozta, hogy „Ez nem az MSZP pénze!”

Az MSZP-nek ki kell állnia az emberek elé, és tiszta vizet kell öntenie a pohárba. Ha ezt nem teszi meg, akkor április 6-án a választók mondanak majd fölötte ítéletet.

Összeállította: Eőry Zsolt képviselői titkár

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: