Menü Bezárás

Átadták a Dunamenti Erőmű új üzemegységét

Ünnepélyes keretek között adták át az új G3 erőműblokkot a százhalombattai Dunamenti Erőműben július 12-én. Bencsik János, klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár, Jean- François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke és vezérigazgató-helyettese és Csiba Péter, a DE zrt. elnöke avatta fel a közel 200 millió eurós beruházással megvalósult ultramodern üzemegységet. Az eseményen tiszteletét tette dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere, valamint részt vett az erőmű több korábbi és jelenlegi munkatársa és vezetője, köztük Kuhl Tibor, korábbi vezérigazgató is.

A barnamezős beruházás keretében megvalósult projekt 1938 MW-ra javítja az erőmű összteljesítményét, ezen belül az új turbina 36 százalékról 57 százalékra növeli hatékonyságát. Ezt a régi gőzturbina felújításával és magas hatásfokú gázturbina és hőhasznosító kazán beépítésével érik el. Beépített villamos teljesítménye 407 MW. Ugyanakkor a GDF SUEZ társadalmi felelősség vállalásának megfelelően törekszik a káros anyag kibocsátás csökkentésére. Nitrogén-oxid 41, széndioxid 36 százalékkal kevesebb kerül a levegőbe az elérhető legjobb technológia alkalmazása révén.

A GDF SUEZ több mint húsz éve van jelen Magyarországon az energiaszektorban. Ezen belül a Dunamenti Erőmű a hazai energiatermelés egyik fellegvára – fogalmazott Cirelli alelnök úr. Csiba Péter mérföldkőnek nevezte a G3 beruházást, amelyet teljes egészében a GDF SUEZ hazai nyereségének visszaforgatásából valósított meg a francia székhelyű anyavállalat. A projekt egyúttal a cég hosszú távú magyarországi elkötelezettségének biztosítékát jelenti. A megvalósításban közel ezer vállalkozás vett részt, részben Százhalombattáról és vonzáskörzetéből. A G3 működtetésében a vállalatvezetés a jövőben is a több évtizedes tapasztalattal rendelkező erőműves dolgozók szakértelmére kíván támaszkodni.

A 2009-ben megkezdett korszerűsítés kivitelezését számtalan külső tényező hátráltatta – világgazdasági válság, bizonytalan szabályozási környezet, és hogy a munkálatokat folyamatos működés mellett végezték az erőműben –, de fontosságát és aktualitását mi sem példázhatná jobban, mint az átadást megelőző napon mért hatezer megawattos rekord villamosenergia-fogyasztás. A megnövekedett igényeket külföldről tudták fedezni – írta a Népszabadság.

Az új blokk rugalmassága és hatékonysága révén jelentős szerepet vállal az energiaellátás-biztonság növelésében és a magyarországi energiaszükséglet hatékonyabb kielégítésében. Az elöregedett, alacsony hatásfokú hazai erőmű állomány korszerűsítése, fokozatos cseréje elkerülhetetlen – mondta Bencsik János államtitkár. Hozzátette, a százhalombattai beruházás nem csak illeszkedik a kormányzati szándékokhoz, hanem némiképp meg is előlegezi stratégiai célkitűzéseit.

A kormány várhatóan az átadást követő napon, július 13-án szavaz hazánk 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégiájáról.

Százhalombattai Hírtükör/LA

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: