Menü Bezárás

Brüsszelben ülésezett az Energiatanács

Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár vezetésével vett részt a magyar delegáció az Energia Tanács ülésén 2016. december 5-én, Brüsszelben, ahol több jelentős, energiabiztonságot érintő kérdés is felmerült.

energiatanacs-brusszel-161205A tanácskozáson szó esett egyebek között a földgázellátás biztonságáról, az Energiaunió-csomagról, az energiahatékonysági címkézésről is. Az Európai Bizottság tájékoztatást adott a múlt héten előterjesztett tiszta energia rendszer megvalósítását szolgáló javaslatokról.

A földgázellátás biztonságáról szóló javaslattal kapcsolatban Dr. Aradszki András kiemelte, hogy a regionális együttműködés nem célja, hanem eszköze a földgázellátás-biztonság megerősítésének. A tagállamok számára lehetővé kell tenni, hogy minden szomszédos országgal együttműködjenek. A javaslat kiemelt kérdéseiben – a regionális együttműködés megerősítése, a szolidaritás válság esetén, a gázkereskedelmi szerződések ellátásbiztonsági vizsgálata kapcsán – sikerült Magyarország számára megnyugtató politikai iránymutatást adni a további tárgyalásokhoz.

A villamosenergia-piacra vonatkozó javaslatok jelentős mértékben módosítanák a jelenleg hatályos szabályozást, ami áremelkedést eredményezhet. Az államtitkár az egyeztetésen jelezte: a magyar kormány fontosnak tartja a lakossági fogyasztók érdekeinek megvédését, ezért a tárgyalások során a bizottsági javaslattal szemben ragaszkodni fog a szabályozott egyetemes szolgáltatói ár megtartásához. Az új javaslatok tárgyalása során fontos lesz a tagállami sajátosságok, a nemzeti hatáskörök tiszteletben tartása, ezért óvatos megközelítésre van szükség. A visegrádi országokkal folytatott egyeztetésen is felvetődött az energiaár kérdése, a partnerek nyitottak voltak a magyar álláspontra.

A tanácsülést követően Aradszki András kétoldalú megbeszéléseket folytatott a brit, a horvát és a román társtárcák képviselőivel.

(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: