Menü Bezárás

Christopher Smith kongesszusi képviselő Ronald Reaganhez hasonlította Orbán Viktort

Továbbra sem magában, hanem külső okokban keresi a hibát a baloldal a vasárnapi választási vereség óta. A kudarc feldolgozhatatlansága vádaskodásban, egyes esetekben gyűlölködésben nyilvánul meg. Hiába jelentették ki többen is, hogy minden választási rendszerben nyert volna a Fidesz-KDNP szövetség, a baloldal holdudvara képtelen elfogadni a vereséget. Pedig már az egyébként nem a magyar kormány körbeudvarlásáról híres nyugati médiumok is elismerik, megsüvegelik a Fidesz-KDNP, valamint Orbán Viktor politikáját, eredményeit.

A brit Financial Times-ban például azt állítja Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiai Központ munkatársa, hogy Angela Merkelt leszámítva ma Orbán Viktor Európa legbefolyásosabb kormányfője. A szerző szerint ez egyáltalán nem túlzó állítás. Ivan Krasztev Orbán Viktort idézve azt is megjegyezi, hogy a Fidesz-KDNP olyan átütő erejű győzelmet aratott, amelynek jelentőségét ma még fel sem lehet mérni. Elemzése szerint az még a szerencsének lenne betudható, ha egy európai országban egyszer megválasztanak egy olyan vezetőt, aki állami ellenőrzés alá vonja a médiát, saját hatalmának megerősítése érdekében átírja a választási rendszert, korlátozza az igazságszolgáltatás és a nemzeti bank függetlenségét. „Ha viszont egy ilyen politikust másodszor is nagy többséggel választanak meg, az Európában modellként kezd el működni. Orbán rendszerét a kontinens összes radikális pártja csodálja, a mérsékelt politikusok pedig másolják módszereit, még ha bírálják is” – hangsúlyozza a szófiai Liberális Stratégiai Központ munkatársa. A cikk szerzője szerint Orbán Viktor befolyásának különösen nagy hatása van Közép-Európára, ahol a normális polgárok félnek, a politikusok pedig cinikusak és borzalmasak. Mindezt azzal is nyomatékosítja, hogy a „ma Budapest, holnap Varsó” a lengyel szélsőjobboldali ellenzék csatakiáltása.

Orbán Viktor vidáman áttáncol a Brüsszel által kijelölt vörös vonalon. Ő épp a konszenzust kereső, liberális elhajló, az EU-s intézményekért lelkesedő Merkel ellentéte. A nagyrészt külföldi tulajdonú bankok elleni támadás egyenesen az Occupy Wall Street hősévé avatja Orbán Viktort. Közben a magyar költségvetés helyzete kifejezetten jó, más kérdés persze, hogy a kormány gazdaságpolitikája hosszú távon eredményes lesz-e. Orbánnak mindenesetre úgy sikerült megtartania a választóit, hogy a piacok sem jártak rosszul” – vélekedik Ivan Krasztev, aki szerint a józan helyzetfelismerésének, pragmatizmusának köszönheti sikerét az Orbán-rendszer.Megjegyzi azt is, hogy miközben Orbán Viktor élesen kritizálja az Európai Uniót, addig erősen elhatárolódik például a Jobbiktól, amely kilépne a közösségből. „Kritikusai szerint a mai autoriter Orbán már nem is hasonlít a kilencvenes évekbeli liberális önmagára, de ez az írás szerzője szerint nem igaz. Orbán ugyanis nem sokat változott: politikusként különleges tehetsége van ahhoz, hogy megértse az idők szavát. Orbán vakmerő, nem szentimentális és hatékony – állítja Ivan Krasztev. Az elemző úgy látja, az európai klub nem képes megnevelni a tagországokat. „A tapasztalatok szerint a külső nyomásnak csak akkor van értelme, ha abból az adott ország liberális pártjai profitálni tudnak. A Fidesz mostani sikere azonban azt jelzi, hogy ha nincs hiteles ellenzék, akkor a Brüsszel irányából érkező támadások egyszerűen a kormánypárt malmára hajtják a vizet – írja a szakember.

Mindeközben Christopher H. Smith republikánus kongresszusi képviselővel, a Helsinki Bizottság társelnökével készített interjút a Heti Válasz. Christopher Smith az Amerikai Egyesült Államok nagy elnökéhez, Ronald Reaganhez hasonlította Orbán Viktort. Arra a kérdésre, hogy nem túlzás-e ez, az amerikai politikus leszögezte, egyáltalán nem. Dolgoztam Reagan elnökkel, jól ismerem Orbán Viktort, egyértelmű hasonlóságot vélek kettejük között felfedezni. Mindkettő erős vezető, világos elképzeléssel arról, hogy miként kell országuk jövőjét szebbé tenni. Senki és semmi sem tudta őket eltéríteni a helyes útról, pedig gúnyolták, bírálták, alaptalanul támadták őket. Méltósággal viselték az ellenük indított hadjáratot. Mindkettőjüket elsöprő fölénnyel újraválasztották” – vélekedett Christopher Smith. A politikust azért nem lepte meg a balliberális koalíció kudarca, mert szerinte „nincs vezetőjük, nincs jó programjuk, nincs elképzelésük arról, hogy mit kellene tenni az országban”. Az ellenzék azon állításaival sem ért egyet, hogy szabad, de tisztességtelen volt a választás. A választás szabad és tisztességes volt. Hallottam kisebb panaszokat a körzetmódosítással kapcsolatban. Hadd mondjam el, hogy ilyen az Egyesült Államokban régóta van, de attól még nem antidemokratikus a választás. Az én eredeti körzetem, New Jersey republikánus volt, a változtatások után demokrata lett. Kénytelen voltam elköltözni. Muszáj volt, mert a politikusi pályán szerettem volna maradni, és képviselő akartam lenni” – hozott példát az amerikai politikus.

Christopher Smith az Amerikai Egyesült Államok nagy elnökéhez, Ronald Reaganhez hasonlította Orbán Viktort. Fotó: Heti Válasz

Szerinte azon túl, hogy nem vall elegáns viselkedésre az, hogy az ellenzék nem gratulált a győztes Orbán Viktornak, a baloldali vezetők ezzel azokat az embereket is megsértették, akik éltek demokratikus jogukkal, és elmentek szavazni. „Én 1978-ban elveszítettem a kongresszusi választást. Csalódott voltam, úgy gondoltam, hogy a média alaptalanul támadott. De az eredmény után azonnal autóba vágtam magam, és rohantam ellenfelemhez, hogy gratuláljak neki. Ennél magasabb szintű példákat is tudok hozni. 2008-ban John McCain szenátor, 2012-ben Mitt Romney kormányzó fejezte ki azonnali jókívánságát Barack Obama elnöknek, és az ország érdekében felajánlották segítségüket. Valahogy így kellene felelős államférfiaknak viselkedni – mondta Christopher Smith. A politikus sürgeti az ellenzéket, hogy aktívan vegyen részt a törvényhozói munkában, s ne mérgezzék tovább a hangulatot a választás hamis értelmezésének terjesztésével. Szerinte Orbán Viktor kritikusai nem a tények, nem a tettek, hanem az elfogult média jelentései alapján ítélkeznek. „Az embereket nem lehet hosszú távon félrevezetni, megtalálják a számukra kedvező vezetőt.Ahogyan ma Orbán Viktort támadják, azzal a magyar népet is támadják, hiszen nagy többségük rá szavazott. Orbán Viktor bizonyította, hogy igaz demokrata és emberjogi harcos. Jó lenne, ha az alaptalan vádaskodást dialógus, esetleg konstruktív vita váltaná fel” – ismertette Christopher Smith.

Forrás:  PestiSrácok.hu (Szarvas Szilveszter )

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: