Menü Bezárás

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő novemberi sajtótájékoztatójáról

Sajtótájékoztató 2 Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő november 7-én megtartotta szokásos havi sajtótájékoztatóját. Ennek során a következő témákra tért ki:

1. A kormány beterjesztette a jövő évi költségvetést, a hozzá tartozó törvényeket és -módosításokat. A 2014. évi költségvetés a stabilitás költségvetése lesz. Rendkívül stabil adórendszer van mögötte, ugyanis 2011 óta nem módosultak az alapvető adókulcsok. Sohasem volt ilyen stabil adózása a magyar gazdaságnak. Ez egyértelmű siker. Az EB véleménye szerint a pénzügyi helyzet stabil, a célok hosszú távon is tarthatók.

2. További téma a rezsicsökkentés kérdése. A Parlament nyilatkozatot fogadott el, amelyben az EU Bizottsággal szemben megvédte a rezsicsökkentést és kiállt a magyar emberek mellett. “A javaslatnak egyik benyújtója voltam. Ellenzéki támogatói is voltak, kivéve a szocialistákat, akik most is a multinacionális szolgáltató cégek mellé álltak, és nem szavazták meg az indítványt. De ez legyen az ő bajuk, amit tavasszal – reményeim szerint – a helyén fognak értékelni a választópolgárok” – tájékoztatott a honatya.

Kétféle rezsicsökkentés van – magyarázta a képviselő -: közüzemi és pénzügyi. Ez utóbbi a banki költségek csökkentését jelenti. A bankszámla feletti rendelkezés tekintetében meghatározott alkalommal bizonyos összeghatárig (150.000,- Ft)  ingyenességet biztosít az  új szabályozás, azoknak is, akik bankkártya hiányában személyesen veszik fel pénzüket.

“November 1-vel tovább csökkentettük a villany, a földgáz és a távhő árát, most 11,1 %-kal” – folytatta dr. Aradszki András. Ez a decemberi számlákban fog megmutatkozni. Ez megint könnyebbé teszi a megélhetést. Ennek eredményeként az infláció (a szegények adója) is csökkenni fog, vagyis könnyebben lehet vásárolni, a banki kamatok is alacsonyabbak lesznek, a hitelezés ezáltal felélénkül. Ennek nyomán biztosan lehet számítani a gazdasági növekedésre, ami már külföldi vélemények szerint is elindult. Ők jövőre 2,6, mi 2,0%-os növekedésre számítunk. Tehát nem a „megszokott” növekedés fog bekövetkezni, amit az „új gazdasági mechanizmus” hozott be 1969-ben, miszerint két év növekedés, 6 év nadrágszíj-megszorítás váltogatja egymást, hanem hosszú távon megalapozott növekedésről van szó.

A devizahitelesek megsegítésében is lép a Fidesz és a KDNP frakció – fejtette ki a képviselő -, hiszen a Bankszövetség nem tette meg a kellő lépéseket. Az árfolyamgát igénybe vételét kiterjesztjük, a bankokat pedig arra ösztönözzük, hogy  csökkentsék  a fennálló tartozás összegét az ingatlan értékének 95%-ára. (Hiszen állami garanciát kapnak a gyűjtőszámlán lévő pénzösszegek majdani kifizetésére.)

A kormány és az állam nem tud generális megoldást nyújtani a problémára. Ennek oka, hogy “magánszerződésekbe nem szívesen nyúl bele az állam, továbbá várjuk a Kúria jogegységi döntését a devizaszerződésekkel kapcsolatos számos kérdésben”. Eddig többféle, sokszor ellentétes döntéseket hoztak különböző bíróságok, ezt egységesíteni kell. “A magyar bírói kar van annyira felkészült, hogy ennek a témának a jogi hátterét meg tudja világítani, és akkor tudunk majd megfelelő döntéseket hozni és intézkedéseket tenni – elsősorban az igazságosság jegyében.” Ehhez azonban megalapozott és biztos jogi háttér kell. Vannak megoldási lehetőségek a tarsolyunkban, hiszen más országok is próbálják megoldani az ehhez hasonló problémáikat. Alapelveink, amelyekhez szükséges a megalapozott jogi háttér: ne járjanak jobban, mint a forintosok, ne terhelje a költségvetést indokolatlanul és a banki betétesek se kerüljenek veszélybe.

“Egyértelmű számomra, hogy Európában a gazdasági válságnál erősebb az erkölcsi válság. A magyar alkotmányos és jogrendszer megoldás az erkölcsi válságra, szemben a divatos liberális, nihilista, sehová sem vezető gondolkodásmóddal. Abból kaptunk már eleget. Most a megoldáson dolgozunk.”

 

Dr. Aradszki András tájékoztatója után kérdés hangzott el, miszerint az Együtt-PM véleménye szerint az egykulcsos adót meg kell szüntetni, mert 500 Mrd-s lyukat jelent a költségvetésben; egyébként is a gazdagoknak kedvez.

A honatya erre így válaszolt: Mi a fontosabb: a költségvetés vagy az emberek támogatása?

Például a gyógyszerkassza szufficities, jobb az emberek egészégi állapota, a háziorvosok jövedelmét is emelni tudjuk. – Egyébként a gyakorlatban nem egykulcsos az adórendszer. Van a 16%-os szja, azután a családi adókedvezmény a második kulcs. A KDNP kezdeményezésére 2014-től a hiányzó családi kedvezményeket a járulékokból is igénybe veheti a család, ez a harmadik kulcs. Ezzel nem csökken a kedvezményezett egészségügyi ellátásra és a nyugdíjra való jogosultsága. (A rendelkezés oka, hogy a demográfiai probléma a magyarság egyik sorskérdése!)

2013. jan. 1-től a nyugdíjjárulék-fizetési plafont eltöröltük. 7,6 millió forint éves jövedelem fölött a nyugdíj-elvonás 10%-kal nőtt, ez pedig nem a gazdagoknak kedvez. Ez a negyedik kulcs.

– Ennyit az Együtt PM-nek…

Összeállította: Eőry Zsolt képviselői titkár

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: