Menü Bezárás

Egy hét múlva tesznek esküt az új Országgyűlés tagjai

A parlamenti patkó 2014 - 01Egy hét múlva tartja alakuló ülését az áprilisi választások után felálló új Országgyűlés. Jövő kedden tehát megszűnik a második Orbán-kormány és a 2010-es törvényhozás megbízatása, a megválasztott képviselők mandátumának igazolása és eskütétele után pedig megkezdi működését az új parlament.

Az Országgyűlés alakuló ülését május 6-ra hívta össze Áder János köztársasági elnök. Jövő kedden tehát megszűnik a második Orbán-kormány és a 2010-es törvényhozás megbízatása, a megválasztott képviselők mandátumának igazolása és eskütétele után pedig megkezdi működését az új parlament.

A törvényhozás első legfontosabb feladata, hogy megállapítsa saját működésének alapvető személyi és szervezeti feltételeit.

Az alakuló ülést az Országgyűlés elnökének megválasztásáig a legidősebb képviselő, a korelnök vezeti. Ő Turi-Kovács Béla, a Fidesz-KDNP közös listájáról.

Lényeges változás az előző ciklushoz képest, hogy a képviselők létszáma csaknem megfeleződött: 199 fős lesz az új törvényhozás.

Változik a honatyák javadalmazása is: alapfizetésük több mint háromszorosára emelkedik, ám a költségtérítések és a támogatások elvesztése miatt többségük várhatóan kevesebb pénzhez jut. 748 ezer forint lesz a képviselői alapfizetés.

Végül, de nem utolsó sorban, Áder János köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

InfoRádió / MTI

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: