Köszöntő » Események, hírek » Események, hírek

Események, hírek

Aláírtuk a magyar-horvát földgázkapcsolat kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot

2017. június 20.

Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlen, hogy a jövőben déli irányból is tudjon gázt vásárolni, ezért stratégiai fontosságú a magyar-horvát kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről szóló szándéknyilatkozat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 20-án, kedden Budapesten, a dokumentum aláírása után.

A sajtótájékoztató előtt Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára és Mario Siljeg horvát energiaügyi államtitkár írta alá a szándéknyilatkozatot a Horvátország és Magyarország közötti tartós kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről.

Tovább »

Sajtótájékoztató az energiaellátás biztonságáról

2017. június 15.

Magyarország jelentősen előrelépett az energiaellátás biztonságában a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) értékelése szerint az utóbbi években – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az IEA magyar energiapolitikát értékelő jelentésének bemutatóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Aradszki András elmondta, hogy az ellátásbiztonság növelésére további vezetékeket építenek. Megemlítette a magyar-szlovák gázvezetéket, amely jelentős mértékben hozzájárult szavai szerint a gázár-stabilitáshoz. Magyarország továbbra is elkötelezett abban, hogy a kelet-közép-európai gázkezdeményezés keretében további határkeresztező infrastruktúrát hozzon létre. Ebben jól áll Magyarország, Szlovénián kívül minden országgal van ilyen összeköttetés – mondta.

Magyarország kiemelten fontosnak tartja az észak-déli gázkorridort, amelyről a napokban írnak alá megállapodást a horvát partnerekkel. Ennek keretében Krk szigete felől be tudnak lépni a likvid gázpiacra, tovább erősítve Magyarország piaci és ellátás-biztonsági pozícióját. Tovább »

Bizottsági beszámoló az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról

2017. június 6.

Az atomenergia hazai alkalmazása és felhasználása 2015-ben biztonságos volt, rendkívüli esemény nem történt – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára kedden Budapesten az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága ülésén.

A testület az atomenergia 2015. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló beszámolót hallgatta meg, és egyhangúlag támogatta az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Aradszki András kiemelte, hogy a Paksi Atomerőmű 2015-ben az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemelt.

Az NFM államtitkára ismertette: az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyeleti körébe tartozó nukleáris létesítmények (élükön a Paksi Atomerőművel, illetve a Budapesti Kutatóreaktorral) 2015-ben a biztonsági jelentésekben előirányzott, a szabályzatokban, üzemeltetési engedélyekben előírt feltételek és paraméterek mellett üzemeltek.

Az 1-7 fokozatú Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skála szerinti 1-es, vagy annál magasabb besorolású esemény 2015-ben nem történt – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az atomenergiát alkalmazó nukleáris létesítményeket, illetve a kiégett nukleáris üzemanyagot tároló létesítményeket tekintve elsődleges szempont a biztonság betartása, a mindenkori biztonságos üzemeltetés megteremtése. A jelentésben kiemelték, hogy a veszélyhelyzetek kezelésére való felkészüléssel kapcsolatos feladatok végrehajtása 2015-ben is megfelelően zajlott, az előirányzott gyakorlatokat megtartották.

Az atomenergia kizárólag békés célra való alkalmazásának felügyeletét az OAH maradéktalanul ellátta – áll a beszámolóban.

Aradszki András kiemelte: az atomerőmű üzemeltetéséhez kapcsolódik az a jelentős változás, amely szerint a blokkok a korábbi 12 hónapos időtartamról áttértek a 15 hónapos üzemeltetési ciklusra. Az erre vonatkozó engedélyt 2015. december elsején adta ki az OAH.

A beszámolóban kitérnek arra is, hogy az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2015 áprilisában kezdte meg az érdemi terepi munkálatokat, ennek keretében a leendő új blokk telephelyén, illetve annak környékén végeztek különböző vizsgálatokat. Tovább »

A Nemzeti Összetartozás Napja Érden

2017. június 5.

Érden, a kutyavári egykori országzászlónál tartottuk megemlékezésünket a trianoni békediktátum aláírása és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Ünnepi beszédemet az alábbiakban teljes egészében olvashatják:
___________________________________________

„Nem kell beszélni róla sohasem, de mindig, mindig gondoljunk reá!”
(Juhász Gyula)

Tisztelt Polgármester úr, Képviselő Hölgyek és Urak,
Tisztelt Emlékezők és Ünneplők, Hölgyeim és Uraim!

Juhász Gyula ismert szavai zúgnak a fülemben, amikor a 97 év előtti eseményre emlékezem. Trianon. Egy szó, amelyben benne foglaltatik szinte az egész XX. századi magyar történelem.

1, A múlt század végén egy magyar államférfi a következőképpen nyilatkozott erről:
„A trianoni sokk Magyarországon egyszerűen fejbe verte az embereket, hiszen minden család kötődött az elcsatolt területekhez. Tudni kell, hogy menekültek, vagonlakók százezrei érkeztek, és tudni kell azt is, hogy milyen nehéz egy államot vezetni, mit jelent egy kormányzatot helyreállítani a súlyos háború után. Józan embernek el kell ismernie, hogy mit jelentett Horthy Miklós és kormányzata számára az a tény, hogy az egyharmadára csökkent, más területeken pedig megszállt Magyarországot önálló országként stabilizálja. Horthy Miklós és az a politikai kör ezt megtette…

A két világháború között és minden magyar gondolkodásában természetes dolog volt, hogy a trianoni békeszerződés fájdalmat okoz. Nem várható egyetlen magyar embertől sem, hogy lelkesedjék Trianonért, s lelkesedjék azért, hogy elvesztette egy ezeréves országállam területének kétharmadát. Egyszerűen hazugság lenne bárki részéről, aki azt a kijelentést tenné, hogy ezt szívesen veszi, hogy ezt természetesnek tartja. Nem, elítéljük Trianont, politikai, történeti felfogásunk ellentétes azzal.

Dr. Antall József magyar miniszterelnök szavai ezek, melyeket 1993. szeptember első napjaiban mondott Horthy Miklós kormányzó kenderesi újratemetése kapcsán. Tovább »

Átadtuk a érdi Vörösmarty Gimnázium új tornacsarnokát

2017. május 24.

Egy évvel az alapkőletétel után átadták az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium területén megépült tornatermet.

A kiemelkedő építészeti színvonalú iskola mellé tervezett épület a környezeti adottságokhoz igazodó speciális kialakítást kapott. A nagy szintkülönbség miatt az új épület süllyesztett kiszolgáló egységgel rendelkezik, az iskolából egy részben fedett átjárón keresztül közelíthető meg. A tornacsarnok megfelelő körülményeket biztosít a diákok számára a mindennapos testneveléshez. A kézilabdán kívül minden teremsportágra, köztük kosárlabdázásra, röplabdázásra és teremfocira is alkalmas.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára, Érd országgyűlési képviselője kiemelte: „A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program végrehajtása jó ütemben halad, a felgyorsult folyamatoknak köszönhetően az első ütem beruházásainak mintegy harmada 2017 tavaszáig megvalósult. Eddig 24 létesítményt vehettek birtokba a települési önkormányzatok és a térségek lakói, idén májusban már a harmadik tornatermet adják át. Gárdony és Pázmánd után most Érd gazdagodik egy sporteszközökkel és bútorokkal teljesen felszerelt tornateremmel, amelyhez öltözőblokk, szertár, elsősegély szoba és mosdók is épültek a nettó 260 millió forintos beruházásban.” Tovább »

2017. május 17.

Lakossági fórum, vendég Tuzson Bence. Időpont: május 19 péntek 18. óra. Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ, Érd Alsó utca 9.

Mentők napja

2017. május 9.

130 éve ezen a napon (május 10.) alapították az első önkéntes mentőegyesületet.
Ma 7500-an vannak a mentődolgozók: mentőápolók, mentőgépkocsivezetők, mentőorvosok, mentőtisztek, mentésirányítók, és a tevékenységet támogató munkakörökben dolgozók.

Kormányzati eredmények a szektorban 2010 óta:

– 496 új mentőautót (köztük 22 mentőorvosi kocsi és 6 koraszülött-mentő) adtak át. Az újabb, 193 kormányzati forrású mentőautó gyártása, szállítása folyamatban van, az első autók napokon belül megérkeznek;
– A “mentős életpálya” nem egyszeri intézkedést, hanem a mentődolgozók érdekében végzett folyamatos tevékenységet jelent;
– 30 db új mentőállomás épült, valamint 8 Mentési Pont létesült. 2017-től újabb 4 mentőállomás építésének lehetőségét vizsgálja a kormány;
– 97 db jelentősebb mentőállomás felújítása történt meg. 2017-től évente 30 mentőállomás felújítását tervezi a kormány.

MÁJUS ELSŐ VASÁRNAPJÁN ISTEN ÉLTESSEN MINDEN ÉDESANYÁT!

2017. május 7.

Babaköszöntő a NOE közösségével

2017. május 6.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének meghívására ma együtt ünnepeltük a tavaly született babákat Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége, Novák Katalin államtitkár asszony és Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnökének társaságában.

Köszöntőmben hangsúlyoztam a család és a gyermekek társadalomra gyakorolt igen fontos hatásait. Alapvető igazság, hogy a család előbb volt mint az állam vagy bármely más közösség, ezért a családok különleges bánásmódot érdemelnek. A család, amely évezredek óta apából, anyából és gyerekekből áll, a Jóisten adománya, és az Ő kegyelméből tudják gondozni a szülők a gyerekeket és a gyerekek idősödő szüleiket. A politikusoknak az a dolguk, hogy beemeljék a családot a közgondolkodásba és a közbeszédbe, valamint segítsék és boldogabbá tegyék a családok életét. Hozzátette, az elmúlt hét év kormányzásának is a “gyümölcse”, hogy nő a házasságkötések és a születések száma, ezzel párhuzamosan pedig kevesebb a válás és az abortusz.

Köszönöm a nagyszerű, felemelő élményt!

Összefoglaló a májusi sajtótájékoztatóról

2017. május 6.

Nagyon fontos eseménye volt a magyar közéletnek, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a 2018-es költségvetés tervezetét – hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Aradszki András. Az energiaügyért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) kiemelte: a munka, család és a biztonság költségvetése lesz.

A költségvetés újabb lépéseket tesz a teljes foglalkoztatottság irányában, támogatást ad a családoknak, és erősítjük az ország biztonságát – mondta érdi sajtótájékoztatóján Aradszki András, hozzátéve: tovább kell csökkenteni a munkát terhelő adókat. Tovább »

« Előző

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő fogadóórája:
Érden: minden hónap első csütörtök 17.00-19.00 óra között a Polgárok Házában (Alsó u. 3.);

Országgyűlési bizottsági funkciók:

Tagság:
Gazdasági és informatikai bizottság
Energetikai albizottság
A magyar aluminiumvertikum 1994 és 1998 közötti privatizációját vizsgáló albizottság
Fenntartható fejlődés bizottsága
Energiaügyi albizottság
A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozását célzó országgyűlési vizsgálóbizottság

Alelnök:
A Fenntartható fejlődés bizottságának hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi, gazdasági hatásait figyelemmel kísérő albizottság (Ellenőrző albizottság)

Elnök:
Az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottság

2014-ben az új Országgyűlés megalakulása után a KDNP frakcióvető-helyettese

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára