Köszöntő » Események, hírek » Események, hírek

Események, hírek

Ünnepi beszédek a választókerületben augusztus 20-án

2017. augusztus 20.

Államalapító szent királyunk ünnepe alkalmából 18-án Diósdon, 20-án pedig Tárnokon, Érden és Törökbálinton mondtam el az alább olvasható ünnepi beszédet.
________________________________________________________

A legnagyobb magyar szent, az ország első királya, Szent István ünnepe alkalmából emlékezni gyűltünk össze. Emlékezni a nagy királyra, aki a magyarságnak hazát és megtartó hitet adott. De nem csak az emlékezésre szólít ez a nap, hanem a tanulásra is: tanulni tőle, tetteiből, életviteléből, példájából.

Dr. Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszédet mond Érden 2017. augusztus 20-án

Számtalan helyen és alkalommal elhangzik, hogy Szent Istvánnak köszönhetjük a magyar államiságot, az országhatárok véglegesítését, a vármegyék és a civil közigazgatás, valamint az egyházmegyék és az egyházi hierarchia kialakítását. Ezért Szent Istvánra emlékezve, augusztus 20-án Magyarországot ünnepeljük, amely soha nem ajándékba kapta létét, hanem mindig meg kellett küzdenie érte.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mi volt az indítéka, motivációja Szent István alkotóerejének? Amit a keresztény lélek képes ebből megsejteni, az a meggyőződéses, személyes hit. Nem véletlen hát, hogy Szent Istvánt 2000 óta nem csak a katolikus, hanem – egyedülálló és kivételes módon – az ortodox egyház is szentjei között tiszteli. Tovább »

Sajtótájékoztató a Modern Városok programról

2017. augusztus 10.

Letettük az új városháza alapkövét

2017. augusztus 10.

Alapkőletétellel kezdődött meg kedden Törökbálint új városközpontjának építése, a háromhektáros terület fejlesztésének első ütemében 1,2 milliárd forintos, önerőből megvalósuló beruházással új városházát építenek. Aradszki András, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője az alapkőletétel és a kivitelezői szerződés aláírása előtt kijelentette: „Törökbálint érett várossá vált, de mindeddig hiányzott az ezt megjelenítő önálló városháza”.

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő – fotó: Váli Miklós (KDNP)A kereszténydemokrata politikus szerint a beruházás révén Törökbálint lesz az egyik legélhetőbb település Magyarországon.

Elek Sándor (Fidesz-KDNP), a Pest megyei város polgármestere az MTI-nek elmondta, az új városházán az önkormányzaton kívül kormányablak, a városgondnokság, valamint a Magyar Posta kirendeltsége kap helyet. A fejlesztés egyik előnye, hogy a törökbálinti lakosoknak számos ügy intézéséhez már nem kell majd az érdi járási hivatalba utazniuk – tette hozzá. Tovább »

Orbán Viktor beszéde Tusványoson

2017. július 22.

Először is szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy huszonhét évvel ezelőtt kezdtük el a közös gondolkodást néhány kilométerrel odébb, Bálványosfürdőn, ahol egy felismerés fogalmazódott meg bennünk. Emlékezzenek vissza arra, hogy akkortájt, a kilencvenes évek elején legtöbben nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában a teljes hasonulást, az előttünk ismét kinyíló nyugati világhoz való teljes hasonulást, igazodást, egyfajta bőrledobó vedlést és új, divatos, nyugati bőr növesztését tartották evidenciának, amiből politikai értelemben az következett, hogy egész egyszerűen azt kell csinálni, amit ők csinálnak. S akkor, huszonhét évvel, huszonnyolc évvel ezelőtt összeültünk itt, és arra gondoltunk, hogy nekünk, a vasfüggöny inneni oldalán élő szabadságharcosoknak lehetne talán érdemi mondanivalónk annak az Európának, amely akkor már negyven éve békében, szabadságban és jólétben élt. Akkoriban nem láttunk mindenfelé kamerákat, és a legkevésbé sem lesték a szavunkat.

Most azonban ez már így van, és ha a mögöttünk hagyott egy esztendő, a legutóbbi találkozásunk óta eltelt tizenkét hónap legfontosabb eseményét, magyar és európai eseményét kellene megneveznem, akkor a visegrádi négyek megerősödését nevezném meg. Tovább »

Aláírtuk a magyar-horvát földgázkapcsolat kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot

2017. június 20.

Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlen, hogy a jövőben déli irányból is tudjon gázt vásárolni, ezért stratégiai fontosságú a magyar-horvát kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről szóló szándéknyilatkozat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 20-án, kedden Budapesten, a dokumentum aláírása után.

A sajtótájékoztató előtt Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára és Mario Siljeg horvát energiaügyi államtitkár írta alá a szándéknyilatkozatot a Horvátország és Magyarország közötti tartós kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről.

Tovább »

Sajtótájékoztató az energiaellátás biztonságáról

2017. június 15.

Magyarország jelentősen előrelépett az energiaellátás biztonságában a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) értékelése szerint az utóbbi években – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az IEA magyar energiapolitikát értékelő jelentésének bemutatóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Aradszki András elmondta, hogy az ellátásbiztonság növelésére további vezetékeket építenek. Megemlítette a magyar-szlovák gázvezetéket, amely jelentős mértékben hozzájárult szavai szerint a gázár-stabilitáshoz. Magyarország továbbra is elkötelezett abban, hogy a kelet-közép-európai gázkezdeményezés keretében további határkeresztező infrastruktúrát hozzon létre. Ebben jól áll Magyarország, Szlovénián kívül minden országgal van ilyen összeköttetés – mondta.

Magyarország kiemelten fontosnak tartja az észak-déli gázkorridort, amelyről a napokban írnak alá megállapodást a horvát partnerekkel. Ennek keretében Krk szigete felől be tudnak lépni a likvid gázpiacra, tovább erősítve Magyarország piaci és ellátás-biztonsági pozícióját. Tovább »

Bizottsági beszámoló az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról

2017. június 6.

Az atomenergia hazai alkalmazása és felhasználása 2015-ben biztonságos volt, rendkívüli esemény nem történt – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára kedden Budapesten az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága ülésén.

A testület az atomenergia 2015. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló beszámolót hallgatta meg, és egyhangúlag támogatta az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Aradszki András kiemelte, hogy a Paksi Atomerőmű 2015-ben az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemelt.

Az NFM államtitkára ismertette: az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyeleti körébe tartozó nukleáris létesítmények (élükön a Paksi Atomerőművel, illetve a Budapesti Kutatóreaktorral) 2015-ben a biztonsági jelentésekben előirányzott, a szabályzatokban, üzemeltetési engedélyekben előírt feltételek és paraméterek mellett üzemeltek.

Az 1-7 fokozatú Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skála szerinti 1-es, vagy annál magasabb besorolású esemény 2015-ben nem történt – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az atomenergiát alkalmazó nukleáris létesítményeket, illetve a kiégett nukleáris üzemanyagot tároló létesítményeket tekintve elsődleges szempont a biztonság betartása, a mindenkori biztonságos üzemeltetés megteremtése. A jelentésben kiemelték, hogy a veszélyhelyzetek kezelésére való felkészüléssel kapcsolatos feladatok végrehajtása 2015-ben is megfelelően zajlott, az előirányzott gyakorlatokat megtartották.

Az atomenergia kizárólag békés célra való alkalmazásának felügyeletét az OAH maradéktalanul ellátta – áll a beszámolóban.

Aradszki András kiemelte: az atomerőmű üzemeltetéséhez kapcsolódik az a jelentős változás, amely szerint a blokkok a korábbi 12 hónapos időtartamról áttértek a 15 hónapos üzemeltetési ciklusra. Az erre vonatkozó engedélyt 2015. december elsején adta ki az OAH.

A beszámolóban kitérnek arra is, hogy az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2015 áprilisában kezdte meg az érdemi terepi munkálatokat, ennek keretében a leendő új blokk telephelyén, illetve annak környékén végeztek különböző vizsgálatokat. Tovább »

A Nemzeti Összetartozás Napja Érden

2017. június 5.

Érden, a kutyavári egykori országzászlónál tartottuk megemlékezésünket a trianoni békediktátum aláírása és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Ünnepi beszédemet az alábbiakban teljes egészében olvashatják:
___________________________________________

„Nem kell beszélni róla sohasem, de mindig, mindig gondoljunk reá!”
(Juhász Gyula)

Tisztelt Polgármester úr, Képviselő Hölgyek és Urak,
Tisztelt Emlékezők és Ünneplők, Hölgyeim és Uraim!

Juhász Gyula ismert szavai zúgnak a fülemben, amikor a 97 év előtti eseményre emlékezem. Trianon. Egy szó, amelyben benne foglaltatik szinte az egész XX. századi magyar történelem.

1, A múlt század végén egy magyar államférfi a következőképpen nyilatkozott erről:
„A trianoni sokk Magyarországon egyszerűen fejbe verte az embereket, hiszen minden család kötődött az elcsatolt területekhez. Tudni kell, hogy menekültek, vagonlakók százezrei érkeztek, és tudni kell azt is, hogy milyen nehéz egy államot vezetni, mit jelent egy kormányzatot helyreállítani a súlyos háború után. Józan embernek el kell ismernie, hogy mit jelentett Horthy Miklós és kormányzata számára az a tény, hogy az egyharmadára csökkent, más területeken pedig megszállt Magyarországot önálló országként stabilizálja. Horthy Miklós és az a politikai kör ezt megtette…

A két világháború között és minden magyar gondolkodásában természetes dolog volt, hogy a trianoni békeszerződés fájdalmat okoz. Nem várható egyetlen magyar embertől sem, hogy lelkesedjék Trianonért, s lelkesedjék azért, hogy elvesztette egy ezeréves országállam területének kétharmadát. Egyszerűen hazugság lenne bárki részéről, aki azt a kijelentést tenné, hogy ezt szívesen veszi, hogy ezt természetesnek tartja. Nem, elítéljük Trianont, politikai, történeti felfogásunk ellentétes azzal.

Dr. Antall József magyar miniszterelnök szavai ezek, melyeket 1993. szeptember első napjaiban mondott Horthy Miklós kormányzó kenderesi újratemetése kapcsán. Tovább »

Átadtuk a érdi Vörösmarty Gimnázium új tornacsarnokát

2017. május 24.

Egy évvel az alapkőletétel után átadták az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium területén megépült tornatermet.

A kiemelkedő építészeti színvonalú iskola mellé tervezett épület a környezeti adottságokhoz igazodó speciális kialakítást kapott. A nagy szintkülönbség miatt az új épület süllyesztett kiszolgáló egységgel rendelkezik, az iskolából egy részben fedett átjárón keresztül közelíthető meg. A tornacsarnok megfelelő körülményeket biztosít a diákok számára a mindennapos testneveléshez. A kézilabdán kívül minden teremsportágra, köztük kosárlabdázásra, röplabdázásra és teremfocira is alkalmas.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára, Érd országgyűlési képviselője kiemelte: „A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program végrehajtása jó ütemben halad, a felgyorsult folyamatoknak köszönhetően az első ütem beruházásainak mintegy harmada 2017 tavaszáig megvalósult. Eddig 24 létesítményt vehettek birtokba a települési önkormányzatok és a térségek lakói, idén májusban már a harmadik tornatermet adják át. Gárdony és Pázmánd után most Érd gazdagodik egy sporteszközökkel és bútorokkal teljesen felszerelt tornateremmel, amelyhez öltözőblokk, szertár, elsősegély szoba és mosdók is épültek a nettó 260 millió forintos beruházásban.” Tovább »

2017. május 17.

Lakossági fórum, vendég Tuzson Bence. Időpont: május 19 péntek 18. óra. Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ, Érd Alsó utca 9.

« Előző

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő fogadóórája:
Érden: minden hónap első csütörtök 17.00-19.00 óra között a Polgárok Házában (Alsó u. 3.);

Országgyűlési bizottsági funkciók:

Tagság:
Gazdasági és informatikai bizottság
Energetikai albizottság
A magyar aluminiumvertikum 1994 és 1998 közötti privatizációját vizsgáló albizottság
Fenntartható fejlődés bizottsága
Energiaügyi albizottság
A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozását célzó országgyűlési vizsgálóbizottság

Alelnök:
A Fenntartható fejlődés bizottságának hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi, gazdasági hatásait figyelemmel kísérő albizottság (Ellenőrző albizottság)

Elnök:
Az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottság

2014-ben az új Országgyűlés megalakulása után a KDNP frakcióvető-helyettese

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára