Menü Bezárás

Hatalmas botrány! Magnófelvétel buktatta le Mesterházyt

Szervezett felvilág: összeér a reptéri és a BKV-s nyomozás. A fővárosi tulajdonú BKV-t és a privatizált Ferihegyi repteret érintő eljárásokban már tavaly arra jutottak a nyomozók, hogy sérülni fognak a nagypolitika érdekei. A két ügy összes gyanúsítottjának száma hamarosan meghaladhatja a húsz főt, és tucatnyi tanú akad, aki szerint az MSZP-nek is megvolt a maga Mesterházy Ernője.

A rendőrség “bonyolult személyi és tárgyi összefüggésekkel rendelkező bűncselekmények miatt folytatja a nyomozást, így az eljárás során napvilágra került tények igen komoly gazdasági és politikai érdekeket is sérthetnek”.

Ez áll abban a tavaly december 7-i végzésben, amellyel a bíróság elrendelte a Budapest Airport Zrt.-t jogi igazgatóként jegyző Rényi-Vámos Krisztina, illetve egykori helyettese, a 2008-ban a BKV-hoz szegődött Sziebert György előzetes letartóztatását. A nagypolitika érintettségének határozatba foglalása különösen is megdöbbentő, ha hozzátesszük: a reptércéget már több mint négy éve magánosították, tehát – elvileg – megszűnt a pártháttérrel támogatott tolvajlásszervezés lehetősége.

A nyilvánosságban Rényi-Vámosék ügye – Sziebert állásváltoztatása, valamint a BKV-t is érintő vesztegetési szál miatt – gyakran “belesimul” a fővárosi közlekedési vállalat tanácsadói és végkielégítési botrányába. Ám a két esetet nem egyesítették; míg az Airporthoz köthető témában 2009 áprilisa óta a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyomoz, addig a Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest is ellehetetlenítő BKV-balhét júliustól a Budapesti Rendőr-főkapitányság göngyölítgeti.

A politika közelsége és a felvilági módszerek persze mégiscsak összekötik a két eljárást. A már idézett bírósági végzés például arcátlanul magabiztosnak láttatja Sziebert Györgyöt; noha a volt jogi vezető idejében értesült a korrupciós ügyekben folyó nyomozásról, “ez a körülmény a legcsekélyebb mértékben sem tudta visszatartani attól, hogy újabb hasonló cselekmény elkövetésével váljon gyanúsíthatóvá”.

Korábban a BKV – Hagyóhoz lojális – menedzsmentje is képes volt megtenni, hogy a 2007 januárját követő egy év 306 tanácsadói szerződése közül 250-et eltitkolt a fővárosi képviselők és a felügyelőbizottság elől. A BKV esetében tehát mindenképpen igaz lehet, hogy az egykori vállalatvezetők irányított szerződéskötésekkel múlatták az idejük jelentős részét.

Lendvai Ildikó pártelnök múlt héten nyilvánvalóvá tette: mindenkit feljelent, aki azt állítja, hogy a közlekedési társaság milliói részben az MSZP pénztárában landoltak. Idáig nem mennénk el, de tíz olyan esetet különösebb erőlködés nélkül csokorba tudtunk gyűjteni, ahol szocialista kötődésű érdekcsoportok, illetve a politika által kinevezett cégvezetők és családjuk a BKV-kassza rovására akartak jól járni.

Ugyancsak a felsőszintű szervezettségre utal, hogy a BKV-nál valaha aláírási joggal rendelkező Antal Attila és Tóthfalusi György házi őrizetben vagy szabadlábon védekezhet, Balogh Zsoltot pedig lapzártánkig meg sem gyanúsították – szemben például a formális BKV-tisztségeket sosem viselő, előzetesbe helyezett Mesterházy Ernővel. (Hagyó Miklóst, országgyűlési képviselő lévén, a ciklus végéig mentelmi jog védi a büntetőeljárástól.) Demszky Gábor főtanácsadóját vélhetően az említett urak buktatták le; úgy tudjuk, egyikük rutinból rögzített minden telefonon érkező “politikai” utasítást. Forrásaink az SZDSZ-vonalhoz sorolják még a vállalat elnöki tanácsadójaként hadrendbe állított Futó Sándort, aki tíz hónappal ezelőtti kirúgásáig nap mint nap a “fucking backgroundjára” (nem tükörfordításban: kikezdhetetlen hátterére) hivatkozott – legalábbis több fültanú szerint.

Ami tehát a liberális oldalt illeti, egyre világosabb a BKV 2006 utáni megszállásának módszertana: az igazgatóság elnöke az a Tóthfalusi György lett, aki korábban több helyütt is együtt üzletelt Mesterházyval (Immobil Invest 2001 Kft., Első Magyar Garzonház Rt.), nagy hatalmú elnöki tanácsadóvá pedig a Tóthfalusi család másik cégtársa, a gyanúsítotti körből egyelőre kimaradt Futó Sándor válhatott. Információink szerint a nyomozás során több érintett leszögezte: az MSZP-nek és Hagyónak is megvolt a maga Mesterházy Ernője – a még szintén nem gyanúsított Hatvani Szabó János személyében.

A csak “háromnevűként” emlegetett üzletember a rendszerváltozás után az Állami Vagyonügynökség ellenőrző irodáját vezette, később pedig e szervezet ügyvezető igazgatójaként működött. A Horn-éra privatizációs szervezete 1995-ben épp Antal Attilát ültette a magánosításra szánt Főtaxi Rt. vezérigazgatói székébe – s miután Hatvani Szabó is megjárta a taxiscég igazgatóságát, a bennfentesek számára egyértelmű, hogy a BKV-hoz ugyancsak a “háromnevű” juttatta be Antalt. Hatvani Szabó Parlamentre néző irodájával azonban nem csak a legfőbb BKV-sok ismerkedtek meg az elmúlt években; több olyan alvezérről és -igazgatóról is tudunk, akiket e titokzatos vállalkozó rendszeresen beszámoltatott az önkormányzati óriáscég belügyeiről.

Miközben a BKV-nál a pártbefolyás hatalmasodott el, a Budapest Airport-téma nyomozói úton-útfélen a kiváló titkosszolgálati háttérrel rendelkező Eclipse Zrt.-be ütköznek. A “nemzetbiztonsági érdekből” titkosított állami megrendeléseket is rendre elnyerő informatikai társaság egyik alapítója az a Püski László, akinek a Ferihegyi légikikötő jogi vezetői a gyanú szerint anyagi ellenszolgáltatás fejében juttattak ki belső információkat. Tették mindezt azért, hogy “csókosaik” – például Püski – jól szerepeljenek a repülőtér beszerzési pályázatain.

Ugyancsak az Eclipse-nél vállalt felügyelőbizottsági tagságot az airportos ügyvédi munkákat visszacsorgatott pénzzel honoráló Molnár Tamás. És szintén az Eclipse felügyelőbizottsági tagja volt az a Tuller András, aki egykor ügyvédként segítette a reptér udvari taxiszolgáltatójává választott Zóna-Service Zrt.-t. Utóbbi vállalkozással kapcsolatban megint csak az szerepel a nyomozati iratokban, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében kapott érzékeny információkat a Budapest Airport belsőseitől.

Mindezek fényében aligha meglepő, hogy a reptéri főjogászok előzetesét elrendelő bírósági végzés “további gyanúsítottak eljárás alá vonását” prognosztizálja. Az meg még kevésbé, hogy múlt vasárnap a köztévében Bencze József országos rendőrfőkapitány a BKV esetében is újabb gyanúsításokról beszélt. A két ügy 15 fős gyanúsítotti kara tehát bármelyik pillanatban kéttucatnyira bővülhet. És állítólag még ez is csak a kezdet.


10 eset családi, kollegiális és pártos ügyletek a Budapesti Közlekedési Zrt.-nél

  • Használt buszok négymilliárdért (meghiúsult) – Lapunk 2008 elején tárta fel, hogy Antal Attila BKV-vezér fia annak az Alfa Busz Kft.-nek dolgozik, amelyre négymilliárd forintos csuklósjármű-tendert írt ki a közlekedési vállalat. A székesfehérvári kft. a botrány hatására visszalépett a pályázattól, Antal pedig lemondott.
  • Ügyvédkedés százmillióért – A Hagyó Miklós üzletemberi előéletéhez kötődő – a szocialista politikus tulajdonában lévő Wirtass Kft. képviselőjeként is jegyzett – Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Iroda az elmúlt három évben 100,8 millió forintot kapott a BKV-tól jogászi feladatokra.
  • Kényszermegbízás milliókért, majd milliárdokért (részben meghiúsult) – Ugyancsak 2008-ban bizonyítottuk: őriznek egy feladatlistát a BKV-nál, amely szerint úgy kellett 50 millió forintos megbízást adni a Metróber nevű cégnek, hogy csak utólag találták ki az elvégzendő munkát. A lajstromban olyan kitétel is szerepelt, hogy további 1-1,5 milliárdot kell költeni projektvezetésre, melynek lehetséges szolgáltatója szintén az MSZP pénztárnoki vonalához kötődő Metróber.
  • Válságkommunikációs kézikönyv több mint húszmillióért – A BKV munkaóránként 80-90 ezer forintot (összesen nettó 21,2 milliót) fizetett 2007-ben a Media Magnet Kft.-nek a kábeltelevíziós piac felmérésére és egy válságkommunikációs kézikönyv összeállítására. E cég fő tulajdonosa az MSZP-t ügyvédként segítő Wéber Judit – akinek férje, Wéber János gyerekkora óta baráti kapcsolatot ápol Puch László szocialista expénztárnokkal. A Wéber család feje emellett közös bt.-t működtetett Hagyó Miklós szóvivőjével, Horváth Évával.
  • Mosolyellenőrzés és évadnyitó 23 millióért – Horváth Éva élettársa, Mátay László – az FFVD Bt.-n keresztül – 2007-ben nettó 23 millió forintot kapott gyermeknapi “mosolyellenőrök” bevetésére és egy szeptemberi évadnyitó lebonyolítására.
  • Járatnépszerűsítés 15 millióért – A Soda Reklám Kft. 2007-2008-ban nettó 7,5-7,5 millió forinthoz jutott a földalatti luxusmetróvá pozicionálásáról, illetve a libegő, a sikló és a fogaskerekű népszerűsítéséről szóló, sosem hasznosított tanulmányokért. A vállalkozás tulajdonosai között épp 2007-ben jelent meg az a Heim Ildikó, aki egykor – a BKV-vezérhelyettessé avanzsált – Regőczi Miklós kollégája volt a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatalban.
  • Biztonsági felülvizsgálat 35 millióért – A Security Audit Kft. az elmúlt években nettó 35 millió forintot kasszírozhatott a BKV-tól vagyonvédelmi-biztonsági felülvizsgálat címén. E társaság tulajdonosai közé tartozik a Horn-kormány titokminiszterét hivatalvezetőként segítő Somogyi Tamás, illetve egykori helyettese, Csatári József.
  • Villamoskocsik Kabaiéknak – A 47-49-es vonalakról kivont patinás UV-villamoskocsik egy része Veres János volt pénzügyminiszter üzlettársához, pontosabban az adócsalásért börtönbe zárt Kabai Károly családjához került (az UD Stahl Recycling Kft.-n keresztül).
  • Sajtópályázat közel 15 millióért – Az Európa Szolgáltató Közhasznú Kft. – egy 2007-es megbízás alapján – sajtópályázatot bonyolíthatott a BKV-nak 14,6 millió forintért. A céget 2007-ben Szuper József, az MSZP-közeli Generáció 2020 Egyesület tagja, a kancellária későbbi tanácsadója alapította. Ügyvezetője, Hrabetz Györgyi a Hagyó Miklós volt kabinetfőnökeként ismert Czeglédy Gergő bizalmasa.
  • Matricák, molinók több mint 300 millióért – Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes 315 millió forint értékű megbízást adott tavaly a Gravoform Kft.-nek matricák és tájékoztató táblák készítésére. A vállalkozásban 2007-ig tulajdonos volt Winkler Gyula, Bajnai Gordon miniszterelnök egykori tanácsadója. Újabban (a Gravo-Pont Kft.-n keresztül) Kóbor Miklós, a Wallis volt tranzakciós igazgatója ellenőrzi a céget.

(Heti Válasz)

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: