Köszöntő » Események, hírek » Interjúk

Interjúk

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

2018. április 20.

Nagy Katalin: Magyarország választott április 8-án. A Fidesz–KDNP kétharmados győzelmet aratott. A végeredmény a Fidesz számára, úgy tűnik, kellemes meglepetés volt, az ellenzéket viszont lebénította, sokkolta. A stúdióban köszöntöm Orbán Viktor miniszterelnököt. Ön hogyan értékel?

Jó reggelt kívánok! Jókedvűen ülök itt, és boldog vagyok.

A választás még az Önök véleménye szerint is meglepetés volt ezzel a kétharmaddal. Ugye, minden közvélemény-kutató Fidesz-győzelmet jósolt, de talán az utolsó előtti napon egy volt, amelyik azt mondta, hogy lehetséges a kétharmad.

Nézze, az egy filozófiai kérdés, hogy az ember hogyan tekint a választásokra. Én rejtélyes dolognak tartom a választást. Abban van egy misztikum, hogy fogja magát sokmillió ember, ugyanarról a kérdésről gondol valamit, elmegy és szavaz. Biblikus is, emberek kiabálnak Barabást, Jézust, megvan ennek a rejtélye, hogy hogyan jön létre egy közös akarat sok millió individuális akaratból. Aki arra vállalkozik, hogy ezt előre megjósolja, az tiszteletet érdemel, de ez inkább egy másik szakma, ez a felméréssel foglalkozók szakmája. A politikusoknak sokkal inkább az alázat ajánlott, lesz, ahogy lesz, és majd tudomásul kell venni, amit az emberek döntenek. Én emlékszem 1994-re, élénken él az emlékezetemben, amikor hát cudarul szerepeltünk, épphogy bejuttattak bennünket az emberek a parlamentbe. Ott ült egy csomó fideszes a székházban leverten, és akkor megjött Bence György professzor úr, aki a régi, földalatti, szamizdatos ellenzéknek volt egy kiemelkedő filozófus professzora, és nem azt mondta, hogy jó estét, hanem azt mondta: nem szidjuk a népet, a népnek mindig igaza van, és ez igaz.

Tovább »

Magyarország nem fogad be egy bevándorlót sem

2018. január 19.

Dr. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjúja 

A magyar kormány migrációs politikája változatlan: nem fogad bevándorlókat, senkit sem telepít le az országba – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műso-rában.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány sosem fogadta el az európai uniós kvótaszabá-lyokat, így azok alapján senki semmilyen jogot nem követelhet magának Magyarországon – hangsúlyozta a kormányfő. Azt is mondta ugyanakkor – utalva a tavaly oltalom alá vett mintegy 1300 emberre -, hogy a magyar jogrendszer által befogadott nemzetközi menekültügyi egyezményeknek eleget tesznek, így ha úgy látják, hogy valaki nemzetközi védelemre szorul, akkor neki átmeneti oltalmat ad Magyarország. Az ilyen emberek abban különböznek az “országhatárt letaroló” illegális migránsoktól, hogy először “bekopogtattak az ajtón”, és közölték, védelemre szorulnak – fejtette ki, hozzátéve: többségében felügyelet nélküli gyermekekről és asszonyokról van szó. Az oltalmazottaknak, ha már nem szorulnak védelemre, vissza kell menniük oda, ahonnan jöttek, sosem lesznek magyar állampolgárok – közölte, hozzátéve: ma Magyarországon őrzött és nem őrzött szálláshelyeken 491 ember tartózkodik.

A kormányzat által “Stop Soros” névvel illetett tervezetről azt mondta, a három elemből álló migrációs törvénycsomag új helyzetet teremt, mindenki, így Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál: abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció szervezését, támogatását. Ha folytatja, az új törvény rá is vonatkozik majd – jelezte. Tovább »

Az Érd TV vendége voltam

2017. november 9.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

2017. október 6.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a “brüsszeli gépezet” Soros György tervét hajtja végre bevándorlásügyben, de a magyarok a “Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáción megüzenhetik Brüsszelnek, hogy kiállnak a nemzeti érdekek mellett.
A kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: Soros György embereket, szervezeteket vásárolt, Brüsszel a befolyása alatt áll, le akarják bontani a kerítést, be akarják engedni Európába milliószám a bevándorlókat, majd kötelezően szét akarják osztani őket, aki pedig nem engedelmeskedik, azt meg akarják büntetni.

Brüsszelben a történések pontosan úgy haladnak – folytatta -, ahogy azt Soros György közzétette, “ez egy tervszerű dolog”, Magyarország pedig “nem a hülyék országa”, nem lehet úgy tenni, “mintha véletlenül történnének a dolgok”.

“Felszínre hoztuk, hogy létezik egy Soros-terv, amit egyébként maga a szerző is bevallott”, és “beállítottuk a politikai élet középpontjába” – fogalmazott.

A “Soros-tervről” szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ha Magyarország meg akarja védeni az érdekeit, akkor Brüsszelben azt kell éreznie mindenkinek, hogy a magyar társadalom véleménynyilvánításra hajlandó részének nagy többsége kiáll a nemzeti érdekek mellett, amit a kormány is képvisel. Tovább »

Módosult az atomtörvény – interjú a Ma reggel c. műsorban

2017. január 25.

Dr. Aradszki András interjút adott az M1 Ma reggel c. műsorában kedden (január 24-én). Itt az interjú leiratát olvashatják:

Műsorvezető: A rövid szünet után újabb témával megyünk most tovább. Módosult az atomtörvény, de továbbra is az Országos Atomenergia Hivatal felügyeli a nukleáris biztonságot. Feladat pedig lesz bőven idén, folytatódik a régi paksi blokkok üzemidő-hosszabbítása, illetve várhatóan idén megkapja a Paks II. két új blokkja is a telephelyengedélyeket. A témában az enerigaügyért felelős államtitkár most Barna vendége. Köszönöm szépen! Aradszki András államtitkár úr, jó reggelt kívánok!

Aradszki András, államtitkár, NFM: Jó reggelt kívánok!

Mv: Barbara Hendricks német szövetségi környezetvédelmi és többek között nukleáris energiáért felelős miniszter mondta, hogy aggályos szerinte ez a törvényváltozás. Ez mit takar egyébként, mert amennyire olvastam ezt, maga az atomenergia hivatal kérte, hogy változzék.

Aradszki András: Igen, hát a miniszter asszony politikai irányultságát beállítja, hogy ilyen “balzöld-jellegű” politikus asszony, bár ettől függetlenül biztosan a maga szempontjából felelősségteljesen gondolkodik és nyilatkozik, ez esetben azért jobban tette volna, hogy ha tájékozódik arról, hogy miről is van szó. Tovább »

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban

2017. január 13.

Kocsis Éva: Fél 8 múlt 3 perccel, a stúdióban Orbán Viktor miniszterelnök. Jó reggelt kívánok!

Orbán Viktor: Jó reggelt. Tisztelettel köszöntöm a hallgatókat.

Az idei évben még nem beszélgettünk. Bár igaz, hogy még január 13-a van, szóval kezdjük az év eleji változásokkal. Sok minden történt: adóváltozások, áfa-csökkenés, minimálbér emelés, nyugdíjemelés. A változások elsődleges célja – erről már korábban is beszéltünk – nyilván a vállalkozásoknak az erősítése, helyzetbehozása, és azoknak a foglalkoztatási anomáliáknak a csökkentése, amikről már számtalanszor szó volt. Úgy tudom, hogy a héten a gazdasági kabinet is ülésezett. A következő időszakra milyen feladatot adott ezeken a területeken a minisztereinek?

Nézze, a mi munkánknak egy ország életének megszervezésekor a legfontosabb feladat, hogy az ember pontosan tudja, hogy mit csinál, és világos célok legyenek a szeme előtt. 2010-ben a pénzügyi és gazdasági csőd szélén egyensúlyozott az ország, egy válságkezelés volt a feladat. Amikor ezen túl voltunk, ezt az ország vérrel, verejtékkel két-három év alatt ledolgozta, illetve kidolgozta magát ebből a helyzetből, hozzákezdtünk felépíteni egy olyan gazdasági és társadalmi rendszert – ezt hívjuk mi munkaalapú gazdaságnak – amelyről azt gondoljuk, hogy emeli a magyar emberek életszínvonalát, és hosszabb távon, tehát több évtized távlatában is egy versenyképes gazdasági rendszert és nemzetközileg méltánylandó, kiemelkedő, jó teljesítményt, gazdasági teljesítményt képes nyújtani. Egy ilyen rendszert építettünk fel. Ennek van egy politikai oldala is, ezt hívjuk a nemzeti együttműködés rendszerének, ami azt jelenti, hogy nem egymás rovására kell boldogulnunk, hanem össze kéne fogni, és össze kéne adni inkább az erőnket. Ennek a gazdasági oldala a munkaalapú gazdaság, ennek a kiépítése zajlik ma Magyarországon.

Erről mindig vannak viták, voltak is, különösen az elején, most ott tartunk, hogy a munkánknak a gyümölcse kezd beérni, s most már ezt nemcsak azok mondják, akik értenek a közgazdaságtanhoz, hanem lassan az emberek életében is megtörténik az a változás, amit a munkaalapú gazdaság jelent. Tovább »

“Az ország 2017-ben töretlenül fejlődni fog”

2016. december 27.

Magyarország stabil sziget a forrongó nyugati világban – jelentette ki a miniszterelnök a Mediaworks regionális lapcsaládjának adott, szombaton megjelent interjújában. Orbán Viktor hozzátette: “Az a célunk, hogy győztes országgá tegyük Magyarországot”. – Az interjú teljes szövege:

ov-252Az idei karácsony már biztosan más lesz, mint az eddigiek. A berlini merényletet nyilván nem véletlenül időzítették az ünnep kezdetére. A részvétnyilvánításokon túl mit lehet még egy ilyen tragédia után mondani?

Valóban más, mert arra még nem volt példa, hogy Európa szívében keresztényeket gyilkoljanak karácsonykor. Minden részvétünk és együttérzésünk a németeké. Jól látható, hogy semmi sem maradhat úgy migránsügyben, ahogy eddig volt. Brüsszelnek változtatnia kell. Azokat, akik illegálisan jöttek be Európába, vissza kell szállítani, a határokat meg kell védeni, a beáramlást meg kell szüntetni. Tovább »

Nekünk ki kell tartani, amíg Európában helyreáll a demokrácia…

2016. december 2.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban:

A kormány nem engedi, hogy Brüsszel kivezesse a hatósági energiaárakat. A hatósági árszabályozás kivezetése az európai energiarendszerből a rezsicsökkentés megszüntetését jelentené – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

Szerinte az energiaszektorban a verseny nem az árak csökkenéséhez vezet, hanem “mindenfajta háttéralkuk” miatt inkább az emelkedésükhöz. Ha Közép-Európában nincs árszabályozás, akkor a nyugdíjasoknak, a családosoknak, a nehéz helyzetben lévőknek jóval magasabb energiaárat kell fizetniük – hívta fel a figyelmet. A kormány megvédi a rezsicsökkentést, és bár nehéz küzdelem lesz, de “van esélyünk a sikerre” – jelentette ki Orbán Viktor, aki arra számít, hogy Magyarország ellenzéki pozíciója Brüsszelben tovább erősödik.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma már 5 százalék alatti a munkanélküliség, vagyis aki akar, az dolgozhat. A helyzet azonban még nem ideális – jelezte -, mert vannak regionális különbségek, nem mindig könnyű elérni a munkahelyet, és nem mindig azt kapja a munkavállaló, amit szeretne, “de azt azért mondhatjuk, hogy valamilyen munkához, legrosszabb esetben közmunkához, mindenki hozzájuthat”. Most az a cél – folytatta -,hogy Magyarországon egyre jobban megérje dolgozni, a kormány döntéseinek logikája pedig az, hogy mindenki kap adócsökkentést, ha cserébe bért emel. Megjegyezte, hogy az adócsökkentés növeli a versenyképességet, a béremelés pedig hozzájárul a munkaerő minőségének javulásához. Tovább »

Exkluzív miniszterelnöki interjú a Világgazdaságban

2016. november 25.

Telefonon értekezett az Egyesült Államok megválasztott elnökével, Donald Trumppal, s komoly remény mutatkozik arra, hogy rendeződhet a viszonyunk Amerikával –­ mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Orbán Viktor.

– Minden érintett fél aláírta a bérmegállapodást, számítottak ilyen gyors megoldásra?

ov-251

– Számomra mindig az tűnt ésszerűnek, hogy lennie kell egy ilyen megállapodásnak, azt azonban senki sem tudhatta, hogy a pártpolitika milyen mértékben itatta át az érdekképviseleteket. Vajon a gazdasági észszerűség vagy a politikai érdekek alapján döntenek az érintettek? A jó hír most az, hogy nem veszett ki a józan ész a magyar gazdasági élet szereplőiből. Politika ide, pártszimpátia oda, a viharos európai viszonyok közepette úgy látom, két lábbal állnak a földön. Ráadásul mindenki tudta, ennél többet a mostani helyzetből nem lehet kihozni. Az is egyértelmű, hogy az érdekképviseleteknek van történelmi látásmódjuk, vagyis emlékeztek arra, hogyan volt ez 2010-ben. Akkor még mindenki nevetett volna azon, ha azt mondják nekik, hogy hat év múlva ilyen megállapodás lesz. Annak idején inkább a gazdaság összeomlása volt napirenden. Ennek a megállapodásnak az adja az alapját, hogy a magyarok képesek voltak többet, jobb minőségben dolgozni. Emellett elhitték, hogy nem kell mindig a kiskapukat keresgélni, és a segélyre alapozott élet helyett érdemesebb a munkára alapozott életformát választani. Hat éve ugyanis a dolgozó emberek is azt látták, hogy ügyeskedésből, a segélyek és családtámogatások jó kihasználásából jobban meg lehet élni, mint munkából. Innen kellett eljutni a munkaalapú társadalom világába. A mostani megállapodás legfontosabb üzenete tehát az, hogy Magyarországon megéri dolgozni. Tovább »

Marrakech 2016. Rádiós interjú a klímakonferenciáról

2016. november 22.

Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a magyar delegáció tagjaként részt vett az ENSZ (2016. november 7–18. között megrendezett) 22. klímakonferenciáján a marokkói Marrakeshben, ahol megkezdődött a Párizsi megállapodás megvalósítása részleteinek kidolgozása. Ehhez kötődően adott interjút Államtitkár úr a mai napon a közmédia részére. A mai rádiós interjú (Kossuth Rádió, 180 perc, 2016. nov. 22.) az alábbi linken visszahallgatható.

(Az adás utolsó hatodának kezdetén, a 8.30 órai hírek után található.)

http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2016-11-22_06:00:00&ch=mr1

« Előző

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő fogadóórája:
Érden: minden hónap első csütörtök 17.00-19.00 óra között a Polgárok Házában (Alsó u. 3.);

Országgyűlési bizottsági funkciók:

Tagság:
Gazdasági és informatikai bizottság
Energetikai albizottság
A magyar aluminiumvertikum 1994 és 1998 közötti privatizációját vizsgáló albizottság
Fenntartható fejlődés bizottsága
Energiaügyi albizottság
A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozását célzó országgyűlési vizsgálóbizottság

Alelnök:
A Fenntartható fejlődés bizottságának hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi, gazdasági hatásait figyelemmel kísérő albizottság (Ellenőrző albizottság)

Elnök:
Az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottság

2014-ben az új Országgyűlés megalakulása után a KDNP frakcióvető-helyettese

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára