Menü Bezárás

Közéleti szerepvállalás és a keresztény tanítás – előadás fiataloknak

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő volt a vendége az érdi katolikus fiatalok közösségének (KIJÉ) szeptember 10-én az érdligeti katolikus templomban. Az előadás címe: “Közéleti szerepvállalás és a keresztény tanítás” volt.

A képviselő közel egy órás előadásában igyekezett megvilágítani azt az egyházi tanítást, amely szerint minden megkeresztelt ember köteles részt venni a politikai életben, mindenki a maga területén. Pápai iratokat és egyéb egyházi dokumentumokat idézve mutatta be, hogy hogyan lehet, hogyan kell hozzáállnia egy keresztény politikusnak a társadalmi kérdések megoldásához. Alapvető fogalomként szerepelt többek között a közjó szolgálata, az igazságosság, a szolidaritás, az ember méltósága, az emberi élet és a család feltétlen tisztelete. Gondolatait a Magyar Katolikus Püspöki Kar 1996-os “Igazságosabb és testvériesebb világot!” c. dokumentumával és a 2010-ben kiadott választási körlevelével támasztotta alá, amelyek tanulmányozását – időszerűségük miatt – a fiataloknak is ajánlotta.

Véleménye szerint az elmúlt nyolc év után a mai magyar politika fő irányát a fenti elvek határozzák meg. Jó példa erre Magyarország 2012. január 1-én életbe lépő Alaptörvénye is. Sokszor nem könnyű a keresztény értékrend és eszmerendszer gyakorlati képviselete, de úgy látja, hogy az Országgyűlés tagjainak többsége hozzá hasonló módon gondolkodik – még ha a média sokszor nem ezt tárja a közvélemény elé.

Aradszki András számos személyes élménnyel és tapasztalattal támasztotta alá elméleti mondanivalóját, amit a fiatalok örömmel és nagy érdeklődéssel fogadtak. (Az előadáson részt vett Maklári István plébános is.)

(EZs)

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: