Menü Bezárás

Milyen szabályozás vonatkozik a Paks-II. építésére?

Dr. Aradszki András államtitkár kedden (január 24-én) interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az alábbiakban ennek leiratát olvashatják:

Műsorvezető: Nyolc óra lesz hét perc múlva. A stúdióban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Aradszki András. Jó reggelt!

Aradszki András, államtitkár, NFM: Jó reggelt kívánok, csókolom!

Mv: Azt tudjuk, hogy a működő atomerőműre nyilván létezik szabályozás Magyarországon. De mi a helyzet azzal az atomerőművel, ami készülőben van? Arra milyen szabályozás vonatkozik: Paks-II.?

Aradszki András: Most már az is része az atomtörvénynek, tehát a legutóbbi atomtörvény-módosítás pont azért született, hogy megfelelő szabályozást adjon a létesülő atomerőmű hatósági feladatainak ellátására. Ez az, amit most ősszel, illetve az ülésszak utolsó szakaszában elfogadott az Országgyűlés. Ez felhatalmazza azon kívül a kormányt, hogy a végrehajtási rendeleteket hozza meg. Ez egy normális jogalkotási technika, normális szabályozási módszer. Ahogy megvan ez a végrehajtási rendelet a működő atomerőmű hatósági munkájával kapcsolatban, ugyanúgy elkészül a létesülő atomerőművel kapcsolatban is.

Mv: Mennyire más ez?

Aradszki András: Semennyivel.

Mv: Ez a Paks II. a korábbi, már létező szabályozással?

Aradszki András: Műszakilag biztos, hogy…

Mv: Nyilván…

Aradszki András: …más. A szabályozás tulajdonképpen ugyanaz. A szabályozást az Országos Atomenergia Hivatal készítette elő, tehát vele konzultálva nyújtottuk be a parlamenthez, és ő maga készítette el azt a kormányrendelet-javaslatot is, amely a végrehajtást szabályozza. Tehát szó sincs arról, amit az ellenzék egy része és ma már nyugat-európai politikusok egy része, főleg ilyen bal-zöld beállítottságú politikusok egy része fölvet, hogy elvonná a kormány a hivatalnak a hatáskörét. Ilyen szándékunk nem volt, és a törvény sem adja meg erre a lehetőséget.

Mv: Most az Atomenergia Hivatal hatásköréről beszél?

Aradszki András:
Igen, igen, ezt a vádat szegezték nekünk. Ezt a hivatal maga is visszautasította több alkalommal, de jogalkotóként is azt kell mondanom, hogy semmilyen ilyen szándéka nem volt sem a kormánynak, sem a parlamenti képviselőknek, hogy ilyen jellegű szabályozást hozzanak, és nem is hoztak ilyen szabályozást.

Mv: Maga a szabályozás érthető módon nyilván a technikai, műszaki paramétereken, paraméterek különbségét illetően, de összességében a protokollnak, idézőjelben a protokollnak megfelelően, a szokásos szabályozásnak megfelelően zajlik.

Aradszki András: Természetesen ugyanaz a rendszer megy, amit a jogszabályok eddig is alkalmaztak, a főleg a szakmai részét tekintve, ezért az OAH a felelősségét vállalja és ugye ez atom(…), ez a felelősségi köre megvan. De ami fontosabb, hogy a nemzetközi szabályozásnak megfelelő is ez a jogszabály-tervezet.

Mv: Ezt akartam kérdezni, hogy fog Magyarország valami kritikát kapni még emiatt? Most a szabályozásra gondolok.

Aradszki András: Nem tudni, azért egy feljelentés megérkezett a bizottsághoz.

Mv: Így van.

Aradszki András: Sejtésünk van, hogy kik felől, de a bizottsággal felvettük a kapcsolatot és egyeztetjük a dolgokat. A bizottság kért tájékoztatást, hogy ez milyen terjedelmű és milyen célzatú. Ezt a tájékoztatást megadtuk, és folytatjuk az egyeztetést, természetesen mindenféle vitának elébe megyünk. És, hogyha tényleg egy pár szövegmódosítás szükséges, hogy még egyértelműbb legyen az a világos és tiszta szándék, amit a törvény egyébként is megfogalmazott, akkor erre készek vagyunk.

Mv: Tehát akkor tulajdonképpen az egyeztetés jelenleg ebben a témában Brüsszellel zajlik?

Aradszki András: Igen, igen, igen.

Mv:
Folytatni fogjuk…

Aradszki András:
Brüsszel kérdésére.

Mv: Akkor folytatni fogjuk, amikor már látjuk, hogy akkor azt ezek szerint még nem tudjuk, hogy Brüsszel, amikor átnézte ezeket a passzusokat, akkor mit mond erre, vagy van már megfogalmazott kritika?

Aradszki András: Nincs, nincs kritika. Én személyesen is tárgyaltam egyes tisztségviselőkkel, ők is csak tájékozódó jelleggel kezdeményezték ezt az egyeztetést, ennek még semmilyen jogi relevanciája nincsen.

Mv: Az, hogy tél van, és hideg van, az egy elég természetes állapot. Az viszont, hogy már hosszabb ideje van az előző évekhez képest hidegebb idő, az picit szokatlanabbnak tűnik. Így aztán joggal merül fel az emberben a kérdés, hogy Magyarország energiaellátottsága ezen a területen milyen, és meddig bírják a tartalékok?

Aradszki András: Szerintem jó és biztosított az energiaellátás Magyarországon, ezen belül is a földgáznak a lakosság, illetve a fogyasztók részére való eljuttatása. Az idei gáz-év, ami 2016 októberében kezdődött, felkészülése során módosultak a szabályok a tekintetben, hogy az egyetemes szolgáltatók, tehát akik a lakosságot szolgálják ki, egyszerűsítve a dolgot. Az előző tíz év leghidegebb telének a fogyasztásának a hatvan százalékát kellett, hogy a tárolókba betárolják. Tehát…

Mv: Azért évtizedes csúcsokat döntöttünk most meg.

Aradszki András: Igen. De…

Mv: Már ami a hőmérsékleteket illeti.

Aradszki András: Igen, ami a hőmérsékleteket illeti. Különben tizenvalahány, azt hiszem 13%-kal több gázt tároltunk le az idén, mint az elmúlt évben. De három lábon áll a magyar gázellátás. Van egy napi hétmillió köbméteres hazai termelés, és van egy jelentős import Ukrajna és Ausztria irányából is, plusz a letárolt mennyiségből is veszünk ki rendszeresen. Így azt lehet látni, hogy ha csak a letárolt mennyiségre koncentrálnánk, akkor… és a kereskedelmi tárolókban levőre koncentrálunk, akkor 28 napra, 29 napra elegendő a gázmennyiségünk. És ha a biztonsági készletet is bevonjuk, akkor ez igen jelentős, hatvan napos tartalékkal rendelkezik az ország. Én nagyon bízom abban…

Mv: Amit a nagyon hidegre ért most, a felhasználást?

Aradszki András: Igen, igen.

Mv: Nem az átlagos kapacitásokra.

Aradszki András: Úgy gondolom, hogy ez a hideg nem tart örökké, tehát azért remélhetőleg márciusban már nem ilyen hidegek lesznek, sőt már februárban sem. Tehát egy átlaghőmérsékletet ha figyelembe vesszük. Ezt én nem tartom extrémnek, ezt az időjárást, tehát hozzá kell tenni.

Mv: Ezt a meteorológusok sem tartják annak.

Aradszki András: Tél van, télen néha szokott hideg is lenni, meg enyhébb időjárás is szokott lenni. De úgy gondolom, hogy ez a gázmennyiség, az importforrások és a hazai termeléssel elegendő lesz a gáz-év végéig, tehát biztosított lesz mindenkinek a fűtése.

Mv: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, Aradszki Andrást hallották.

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: