Menü Bezárás

Minden életre szükség van

Az örökbefogadás mellett kampányol a kormány, hogy a nem tervezett gyerekek is esélyt kaphassanak az életre. Soltész Miklós szociális államtitkár (KDNP) hangsúlyozta: minden életre szükség van.

Arra kérik azokat a szülőket, akik nem tudják, vagy nem akarják vállalni gyermeküket, hogy ne az abortuszt, hanem az örökbefogadást válasszák. “Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek…” – ez olvasható azon a plakáton, amely a kormány új kampányát hirdeti. A cél, hogy több gyerek szülessen, az eszköz pedig az az örökbefogadás intézményének népszerűsítése. A KSH jelentése szerint tavaly 6 ezerrel kevesebb gyerek született Magyarországon, mint az előző évben. Mivel jóval többen haltak meg, mint ahányan születtek, már nem vagyunk 10 millióan. A KSH adatai szerint Magyarország népessége 9 millió 986 ezer fő.

Évente többszáz házaspár vár arra, hogy örökbe fogadhasson gyereket, és átlag három-három és fél évet kell várniuk egy újszülöttre. Az új kampány arra buzdít, hogy ha a szülő tudja, hogy nem akarja megtartani a gyereket, akkor is szülje meg, és adja örökbe. A kormány nem akarja tiltani az abortuszt, hanem az élet védelmére hívja fel a figyelmet.

Az abortuszok száma egyébként felére csökkent az elmúlt húsz évben. 1990-ben 90 ezer abortusz volt egy évben, tavaly kicsit több mint 40 ezer. A kormány azt reméli, hogy az abortuszellenes kampánnyal ez a szám tovább csökken, és több gyerek születik majd Magyarországon.

A kormánynak nem az abortusztilalom volt a célja, de szeretnénk segíteni a szülőket, anyákat, akik sokszor magukra maradnak egy ilyen döntéssel, hogy merjék vállalni, megszülni a gyereket. Plakátok és az egészségügyi intézményekben elérhető szórólapok fogják közvetíteni az üzenetet – fogalmazott Soltész Miklós szociális államtitkár az MTV Este című műsorában. Hozzátette: minden életre szükség van, minden gyermek kincs. Ha ezt elismerjük, akkor azok a szülők, akik örökbe fogadnának esélyt kaphatnak a gyermeknevelésre – mondta.

Budai Zita a Bölcső Alapítvány elnöke hangsúlyozta: nagyon jónak tartják a kezdeményezést.” Vészesen fogy a magyar, szeretném, ha lenne egy népes, aktív korosztály, aki biztosítani tudja majd 20-30 év múlva a nyugdíjunkat. Ez huszadrangú kérdés, amellett, hogy azoknál az anyáknál, akiknél felmerült az abortusz lehetősége gondoljanak erre a lehetőségre is. Nagyon sokat lehetne még finomítani a javaslaton. Az egyszeri anyagsági segélyt, amit szülés után kapnak az anyák – 60-65 ezer forintról van szó – a negyedik hónaptól havi bontásban is megkaphassa az anya, ha erre van szükség, hogy a táplálkozását, ruházkodását meg tudja oldani” – fogalmazott. (MHO)

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: