Menü Bezárás

Nagy Andor (KDNP) nagyköveti kinevezést kapott

 Nagy Andor 03Lemondott parlamenti mandátumáról dr. Nagy Andor, a KDNP képviselője – jelentette be a hétfői rendkívüli ülés elején Kövér László házelnök. A Fidesz alapítói közé tartozó Nagyot a miniszterelnök nagyköveti feladattal bízta meg – közölte Kövér László. Nagy Andor a hétfői, rendkívüli ülésen már nem a képviselők közt, hanem a páholyban foglalt helyet.

1963. február 25-én született a Győr-Sopron megyei Csornán. Apai és anyai ági felmenői is Farádon éltek; apai ágon voltak a családban nagygazdák is, akiktől az államosítások idején elvették földjeik jó részét. Egyik dédapja tanult emberként a falu jegyzője volt, apai nagyanyja pedig a csornai földhivatalban dolgozott. Anyai nagyapja a Horthy-hadseregben szolgált, 1945 után rendőrtiszt lett, majd mint főkönyvelőként dolgozott a farádi termelőszövetkezetben.

Nagyanyja szövőnő volt a csornai textilgyárban. Édesapja, Nagy Andor (1937-1971) technikumot végzett, előadóként dolgozott a csornai OTP-fiókban. Édesanyja, Varga Judit (1942) csak általános iskolát végezhetett, a farádi termelőszövetkezetben lett adminisztrátor, majd Győrben, a téglagyár központjában, illetve adminisztrátorként a Jedlik Ányos Szakközépiskolában dolgozott. Két testvére közül Tibor (1965) szakmunkásképzőt végzett, majd esti tagozaton érettségizett, jelenleg mobil állványok bérbeadásával foglalkozik; Judit (1967) szakközépiskolát végzett, cégtulajdonos vállalkozó.

Felesége, Bercsényi Mariann, cégvezető. Két leánygyermeke van. Az általános iskolát Farádon kezdte, majd 1971-től Győrben folytatta. Középiskolai tanulmányait ugyancsak Győrben végezte, 1981-ben érettségizett a Révai Miklós Gimnázium orosz tagozatán. 1982-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára járt, ahol 1987-ben szerezte meg diplomáját. Az egyetem elvégzése után Soros-ösztöndíjat kapott. A békemozgalmak és az egyház a Német Demokratikus Köztársaságban című témájával.

1988-ban a Present Kisszövetkezet jogi előadója lett. Még ugyanabban az évben Budapest Főváros Tanácsa lakáscsere-osztályán helyezkedett el, mint előadó. 1989-től négy éven keresztül külföldön folytatta felsőfokú tanulmányait, a berlini Freie Universitáten jogot és szociológiát hallgatott. 1993-tól német referensként a Fidesz pártelnöki kabinetjének a tagja. 1994-1995-ben ügyvédjelölt egy irodában; 1997-ben letette az ügyvédi szakvizsgát. 1995-től az 1998. évi országgyűlési választásokig a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnökének kabinetfőnöke. Az 1998-as kormányalakítást követő négy évben miniszterelnökségi politikai államtitkári rangban Orbán Viktor kormányfő kabinetfőnöke. A 2002-es választások után üzletviteli tanácsadással foglalkozott. 2004-ben a Harvard Business School-on tanult Bostonban.

Egyetemistaként 1983-tól a Bibó István Szakkollégium hallgatója. Részt vett a Fidesz megalapításában, jelenleg a szécsényi Fidesz és KDNP tagja, A KDNP Nógrád megyei elnöke. 1994 decemberében Terézvárosban megpróbálkozott a helyi mandátumszerzéssel. 2000-től két éven keresztül a Joint Venture Szövetség társelnöke. 2001 ben megkapta a francia Becsületrendet (Commandeur de la Légion D’Honneur). 2001-től a Magyar-Baden-württembergi Vegyes Bizottság társelnöke. 2002-ben Baden Württemberg miniszterelnökétől Staufermedaille kitüntetést kapott.

2004. november 14-én, az európai parlamenti képviselővé választott, és ezért összeférhetetlenség miatt mandátumáról lemondott Surján László megüresedett helyéért kiírt időközi választáson a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Keresztény-demokrata Szövetség, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Fidelitas és a helyi polgári körök támogatásával indult. Az első fordulót a szavazatok 50,1 százalékával megnyerte ugyan, de a szavazás az előírtnál alacsonyabb részvétel miatt érvénytelen és eredménytelen lett. Miután a második fordulóban még biztosabban, a szavazatok 69,5 százalékával győzte le a helyi politikában ismert szocialista ellenfelét, s a forduló érvényes is lett, elfoglalhatta a szécsényi választókerület képviselői székét. A 2006-os országgyűlési választásokon már több mint 13. 000 ember bizalmát érdemelte ki.

2010-ben első fordulós győzelmet aratott. Jelenleg a Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke, a Külügyi Bizottság tagja, elnöke a Német-Magyar Parlamenti Baráti Tagozatnak.

(Forrás: Nagy Andor honlapja)

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: