Menü Bezárás

Orbán Viktor óvatos duhaj

OV 105“Már vesztettem választást úgy, hogy mindenki azt gondolta: mi nyerünk. Mifelénk az a mondás járja: aki egyszer a száját forró tejjel megégette, az a hideg vizet is fújva issza. Tehát az óvatos duhajok közé tartozom” – mondta Orbán Viktor Szekszárdon. A miniszterelnökkel a teol.hu készített interjút .

 A kormányzati ciklus a végéhez közeledik. Hogyan áll az ígéretei teljesítésével?

Azt vállaltam, hogy 10 év alatt lesz 1 millió új munkahely, 250 ezer már létrejött, a következő hat évben elérhetjük a kitűzött célt.

Ha arra kérem, mondjon öt példát, amely kormánya teljesítményét minősíti, mit emelne ki?

Az elmúlt négy év legfontosabb eredménye az összefogás. Amikor 2010-ben megkaptuk az emberektől a felhatalmazást, igencsak billegtünk a gazdasági, pénzügyi csőd szélén; csak az összefogás segíthetett. Őszintén megmondtuk: nagy a baj, és egyetlen kormány sem képes egyedül saját maga megoldani a gondokat. Ezért kértük ki az emberek véleményét, indítottuk el a nemzeti konzultációt, amelyre addig nem volt példa. Az összefogás nélkül nem érte volna el az ország azokat az eredményeket, amelyeket ma magáénak tudhat. Például egy bankadót vagy “multiadót” a kormánynak kell benyújtania, a törvényhozásnak kell elfogadnia, de a kormány megvédeni nem tudta volna, ha nincs több millió ember, aki Brüsszellel, a bankokkal és a multikkal szemben megvédi ezeket a döntéseket. Az árvíz ellen is az összefogás segített, 40 ezer önkéntes dolgozott éjjel-nappal a gátakon.

És a többi?

A pénzügyek rendbetétele, az államadósság csökkentése is csak úgy volt lehetséges, hogy az emberek elfogadták: az államadósság közellenség, aki adós, az nem tud szabad emberként élni, dönteni és viselkedni. Az országnak ezért kell szabadulnia az adósságtól. Megállapodást kötöttünk a falvainkkal és városainkkal, átvállaltuk az adósságaikat. Így ma, amikor a költségvetéseiket alkotják az önkormányzatok, adósságmentesen kezdhetik tervezni a jövőjüket. Hasonló fontosságú az oktatás újjászervezése, mert a magyar oktatás teljesítménye az elmúlt években folyamatosan csökkent. Ezt meg kellett állítani, be kellett látni: az államilag szervezett oktatás jobb esélyt ad a gyermekeinknek, mintha a decentralizált önkormányzati rendszerben működtetjük az iskoláinkat.

A rezsicsökkentés?

Az a negyedik elem. Azért is fontosnak tartom, mert – bár lassan 51 éves leszek – ilyenre az én életemben nem volt példa. Emlékszem: a nagymamám és édesanyám minden januárban arról beszélgettek, hogy minek emelkedik az ára. Biztosak lehettünk benne, hogy minden drágul. Ennek most vége. Az ötödik intézkedés a munkahelyvédelmi akcióterv, amely azt eredményezte, hogy mintegy 700 ezer munkahely megmaradt, mert sikerült ezt a tervet a vállalkozókkal és a szakszervezetekkel közösen tető alá hoznunk.

Szóval ezekkel elégedett. Mi az, amivel nem?

Semmivel sem vagyok úgy általában “elégedett”. Ezt a szót a magyar politikusok még néhány évig töröljék ki a szótárukból! Akkor lehetünk majd elégedettek, amikor minden magyar ember képes a munkájából tisztességesen megélni, saját magának és a családjának jó módot teremteni. Ettől Magyarország ma még messze van. Inkább azt nézzük, mit kell még megoldani.

Nézzük, melyek azok?

Folytatni kell a családtámogatási rendszer fejlesztését. Mert értünk el ugyan eredményeket, mégis több a temetés, mint a keresztelő. Ha ez így marad, elfogy a jövőnk. A családokat, a fiatalokat támogatnunk kell abban, hogy annyi gyermeket vállaljanak, amennyit szeretnének, mert ma minden fiatal általában kevesebb gyermeket vállal, mint amit tervezett, vagy jónak tartana.

Sok kritika éri az egészségügyet…

Sokszor jogosan. Fontos lépések történtek az egészségügy átszervezésében is, de a munkát korántsem fejeztük be. Bár több mint 300 milliárd forintot fordítottunk az elmúlt években egészségügyi fejlesztésre, ez még mindig nem elég. Az előttünk álló négy év dolgos időszak lesz. Nem arra kérünk felhatalmazást, hogy az ország vezetői vakációra mehessenek. Komoly munkát kell végezni.

Mi lesz a különbség a korábbiakhoz képest?

Az, hogy 2010 előtt senki sem lehetett biztos abban, hogy a munkájának van értelme. Ma már igen. Korábban akinek volt munkája, dolgozott, egyre többet, és közben az ország a csőd szélre került. Abban ma biztosak lehetnek az emberek, és ezt meg is értették, hogy az ország nem fog tönkre menni, erős kezekben van. Van értelme a többlet-erőfeszítéseknek. A kormány a dolgozó, dolgozni akaró emberek oldalán áll, mindent megtesz azért, hogy munkához juthassanak. De még mindig van 9 százaléknyi olyan ember, aki szeretne dolgozni, de nem kap munkát. Ez persze jóval kisebb arány, mint amennyi négy évvel ezelőtt volt. Ha Magyarországon a 4 millió ember helyett 5 millió dolgozik majd – mint a cseheknél -, akkor megközelítjük a teljes foglalkoztatottságot. Ez azt jelenti, hogy statisztikailag 3-4 százalék közötti lesz a munkanélküliség, azaz ennyi ember cserélődik azzal, hogy elveszíti a munkahelyét, ugyanakkor kap új lehetőséget.

Mit tehet ezért kormány?

Fenn kell tartani a munkahelyvédelmi akciótervet. Az összes rendelkezésre álló fejlesztési forrást a kis- és közepes vállalkozások felé kell irányítani. A gazdaságfejlesztést kiemelten kell kezelni. Van 2 ezer olyan vállalkozás Magyarországon, amely képes külföldön eladni a termékeit. A mi célunk, hogy ezt a számot 12 ezerre növeljük.

A közvélemény-kutatások Fidesz győzelmet jeleznek, de a kormányfő óvatos.

Már vesztettem el választást úgy, hogy mindenki azt gondolta: mi fogjuk megnyerni – mondta Orbán Viktor. – Az óvatos duhajok közé tartozom: aki egyszer a száját forró tejjel megégette, az a hideg vizet is fújva issza. Most az a dolgunk, hogy keressünk fel minél több embert, és őszintén, komolyan beszéljünk az ország helyzetéről és jövőjéről. Egyébként a látogatásaim során szerzett tapasztalataim jók. Még a faluvégi házakban is megfogalmazódik: sok a gond, de érzik, hogy a kormány az emberek oldalán áll. Úgy látom, hogy a gazdagok, a szegények, a városiak, a falusiak, az idősek, a fiatalok, és azok is, akik egyébként nem szimpatizálnak velünk, egy dolgot nem vitatnak el: ez a kormány ebben a négy évben mindig az emberek oldalán állt. Ez az elmúlt huszonegynéhány év tükrében komoly elismerés.

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: