Menü Bezárás

“Ottó, egy halandó, bűnös ember” – eltemették a trónörököst

Végső nyugalomra helyezték Bécsben Habsburg Ottót.  Az egykori trónörökös temetése előtt a Szent István-székesegyházban (Stephansdom) mutattak be gyászmisét az elhunytért mintegy ezer fős gyászoló tömeg részvételével. A gyászmisét Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek celebrálta. Az egykori és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai közül részt vett rajta mások mellett XVI. Gusztáv svéd király, II. Ádám liechtensteini uralkodó herceg és I. Mihály volt román király. Az európai politikai élet képviselői közül jelen volt Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.

A koporsót ünnepélyes menetben kísérték a Szent István székesegyházból a belvároson át Kapucinus templomba. A gyászoló tömeg több mint egy kilométer hosszú menetet alkotott. Az élen az osztrák katonaság díszegysége haladt. Mögöttük a Stephansdomban bemutatott gyászmise mintegy ezer résztvevője kísérte az Osztrák-Magyar Monarchia  fekete-sárga sávos, címeres zászlójával letakart koporsót: családtagok, volt és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai, osztrák és külföldi állami vezetők és más politikusok, valamint lovagrendek és hagyományőrző egyesületek díszruhás, illetve történelmi egyenruhát viselő tagjai.

Ahogy 1989-ben Habsburg Ottó anyja, Zita királyné temetésekor, ezúttal is a gyászszertartás része volt az úgynevezett „kopogtatási ceremónia”. Először az elhunyt egykori trónörökösi címeit, majd politikai tisztségeit sorolták fel, s a szerzetesek mindkétszer azt felelték belülről: „nem ismerjük”. Csak a harmadik kopogtatás után nyitották ki a kaput, amikor a „Ki  kér bebocsátást?” kérdésre azt a választ kapták: „Ottó, egy halandó, bűnös ember””.

Habsburg Ottó koporsójával együtt Ausztriába szállították és szintén a kapucinusok kriptájában helyezték örök nyugalomra tavaly elhunyt felesége, Regina földi maradványait is.

Az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia 98 évesen hunyt el a németországi Pöckingben.

A gyászszertartások Bajorországban kezdődtek, és ezen a héten Mariazellben folytatódtak. Habsburg Ottó szívét kívánsága szerint külön urnában, a Pannonhalmai Bencés Főapátságban helyezik el. A szertartás előtt a budapesti Szent István Bazilikában mondanak gyászmisét vasárnap Habsburg Ottóért.

Forrás: MTI; kdnp.hu; MHO

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: