Köszöntő » Események, hírek » rezsicsökkentés

rezsicsökkentés

Mintegy 1100 milliárd forint maradt a családoknál

2017. október 31.

Többet spóroltak a családok a rezsicsökkentéssel, mint amennyi extraprofitot vittek ki a multinacionális közműszolgáltatók
Budapest, 2017. október 31., kedd (MTI)

Amióta huszonöt százalékkal csökkentette a kormány a gáz, az áram és a távhő árát, a magyar családok évente átlagosan 170 ezer forintot takarítottak meg a rezsicsökkentéseknek köszönhetően, összesen pedig mintegy 1100 milliárd forint maradt a családoknál 2013 eleje óta. Ez az összeg nagyobb annál a nagyjából 1000 milliárd forintnál, amit a multinacionális közműszolgáltató társaságok 2010 előtt extraprofitként összesen kivittek az országból – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.


Tovább »

Aláírtuk a magyar-horvát földgázkapcsolat kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot

2017. június 20.

Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlen, hogy a jövőben déli irányból is tudjon gázt vásárolni, ezért stratégiai fontosságú a magyar-horvát kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről szóló szándéknyilatkozat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 20-án, kedden Budapesten, a dokumentum aláírása után.

A sajtótájékoztató előtt Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára és Mario Siljeg horvát energiaügyi államtitkár írta alá a szándéknyilatkozatot a Horvátország és Magyarország közötti tartós kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről.

Tovább »

Az energiaárak alakulása Európában

2017. május 5.

Miközben 2010 és 2015 között európai uniós szinten a villamosenergia fogyasztói ára közel 20%-kal, míg a földgázé mintegy 25%-kal nőtt, addig mára – az EU statisztikai hivatalának adatai szerint – Magyarországon a harmadik legalacsonyabb az áram ára, és a második legalacsonyabb a földgázé. Az Európai Bizottság 2017. február 1-jén közzétett, az Energiaunió helyzetéről szóló éves jelentése kiemelte, hogy az EU-ban többnyire ott csökkent az energiahordozók ára, ahol hatósági árszabályozás van (Málta, Magyarország, Szlovákia, Ciprus).

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, 2017. április 3-án kiadott nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint is 2017. márciusban a magyar fogyasztók az európai átlagnál jóval kedvezőbb áron jutnak hozzá a villamosenergiához és a földgázhoz. Az adatok alapján a magyar fogyasztók továbbra is Európai egyik legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak. Villamosenergia tekintetében Budapesten a lakossági átlagár 2017 márciusában 12,13 eurocent volt kilowattóránként, amely a hatodik legalacsonyabb árat jelenti. A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagárát tekintve (3,35 eurocent/kWh) Budapest Európában a harmadik legolcsóbb főváros.

A villamosenergia lakossági fogyasztói ára 2010 és 2015 között 20%-kal emelkedtek a legtöbb EU-s tagállamban. Különösen Nagy-Britanniában (50,7%), Portugáliában (37,2%), Írországban (30,9%) és Görögországban (46,2%). 6 ország jelent kivételt ezen trend alól: Csehország (-7,1%), Málta (-23,1%), Ciprus (-9,1%), Magyarország (-27,3%), Szlovákia (-7,3%) és Svédország (-4,3%). Megemlítik, hogy Magyarországon 2013-2014 között a kormány csökkentette az egyetemes szolgáltatás árait a villamosenergia és a földgáz tekintetében. Máltán a villamosenergia hatósági árszabályozása csökkentette az árakat 2014-ben.

A lakossági földgázárak átlag 25%-kal emelkedtek 2010-2015 között az EU-ban. 25 EU-s tagállamból 17-nél emelkedtek az árak, leginkább Spanyolországban (72,4%), Portugáliában (55,9%) és Nagy-Britanniában (58,3%). 8 EU-s tagállamban csökkentek az árak, kiemelten Görögországban (-26,3%), Magyarországon (-36,5%) és Dániában (-20,8%). Bulgáriában (9,3%), Észtországban (4,2%), Litvániában (-3,8%), Lengyelországban (-1,4%) és Szlovéniában (-9,5%) is csökkentek a lakossági fogyasztói árak.

(Forrás: Az Európai Bizottság jelentésének vonatkozó melléklete)

“Álomgyilkosság történt. Ez itt az új SZDSZ” – Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

2017. február 24.

A miniszterelnökkel Kocsis Éva beszélgetett 2016. augusztus 26-án a Kossuth Rádió „180 perc” című műsorában.
– A stúdióban Orbán Viktor miniszterelnök, jó reggelt kívánok!

– Jó reggelt kívánok!

– Kezdjük az olimpiával. Ki mondta ki szerdán a végső szót, hogy az olimpiai pályázatot el kell engedni? Tovább »

A rendkívüli hidegben is biztosított Magyarország energiaellátása

2017. január 10.

Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást – mondta Aradszki András sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára kifejtette: a rendkívüli hideg miatt az energiaigény nő, a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak. Jelenleg körülbelül napi 87 millió köbméter gázt fogyaszt az ország, ebben benne van a lakosság és az ipari fogyasztók is.

Hozzátette, ha a rendkívüli időjárás hosszabb ideig tartana, szükség esetén meg tudják nyitni a stratégiai gáztárolót, emellett a szolgáltatók megfelelő energiamennyiséget biztosító kereskedelmi szerződéssel rendelkeznek, tehát az esetleges hiányt pótolni tudnák. Tovább »

“Az ország 2017-ben töretlenül fejlődni fog”

2016. december 27.

Magyarország stabil sziget a forrongó nyugati világban – jelentette ki a miniszterelnök a Mediaworks regionális lapcsaládjának adott, szombaton megjelent interjújában. Orbán Viktor hozzátette: “Az a célunk, hogy győztes országgá tegyük Magyarországot”. – Az interjú teljes szövege:

ov-252Az idei karácsony már biztosan más lesz, mint az eddigiek. A berlini merényletet nyilván nem véletlenül időzítették az ünnep kezdetére. A részvétnyilvánításokon túl mit lehet még egy ilyen tragédia után mondani?

Valóban más, mert arra még nem volt példa, hogy Európa szívében keresztényeket gyilkoljanak karácsonykor. Minden részvétünk és együttérzésünk a németeké. Jól látható, hogy semmi sem maradhat úgy migránsügyben, ahogy eddig volt. Brüsszelnek változtatnia kell. Azokat, akik illegálisan jöttek be Európába, vissza kell szállítani, a határokat meg kell védeni, a beáramlást meg kell szüntetni. Tovább »

Brüsszelben ülésezett az Energiatanács

2016. december 6.

Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár vezetésével vett részt a magyar delegáció az Energia Tanács ülésén 2016. december 5-én, Brüsszelben, ahol több jelentős, energiabiztonságot érintő kérdés is felmerült.

energiatanacs-brusszel-161205A tanácskozáson szó esett egyebek között a földgázellátás biztonságáról, az Energiaunió-csomagról, az energiahatékonysági címkézésről is. Az Európai Bizottság tájékoztatást adott a múlt héten előterjesztett tiszta energia rendszer megvalósítását szolgáló javaslatokról.

A földgázellátás biztonságáról szóló javaslattal kapcsolatban Dr. Aradszki András kiemelte, hogy a regionális együttműködés nem célja, hanem eszköze a földgázellátás-biztonság megerősítésének. A tagállamok számára lehetővé kell tenni, hogy minden szomszédos országgal együttműködjenek. A javaslat kiemelt kérdéseiben – a regionális együttműködés megerősítése, a szolidaritás válság esetén, a gázkereskedelmi szerződések ellátásbiztonsági vizsgálata kapcsán – sikerült Magyarország számára megnyugtató politikai iránymutatást adni a további tárgyalásokhoz.

A villamosenergia-piacra vonatkozó javaslatok jelentős mértékben módosítanák a jelenleg hatályos szabályozást, ami áremelkedést eredményezhet. Az államtitkár az egyeztetésen jelezte: a magyar kormány fontosnak tartja a lakossági fogyasztók érdekeinek megvédését, ezért a tárgyalások során a bizottsági javaslattal szemben ragaszkodni fog a szabályozott egyetemes szolgáltatói ár megtartásához. Az új javaslatok tárgyalása során fontos lesz a tagállami sajátosságok, a nemzeti hatáskörök tiszteletben tartása, ezért óvatos megközelítésre van szükség. A visegrádi országokkal folytatott egyeztetésen is felvetődött az energiaár kérdése, a partnerek nyitottak voltak a magyar álláspontra.

A tanácsülést követően Aradszki András kétoldalú megbeszéléseket folytatott a brit, a horvát és a román társtárcák képviselőivel.

(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)

Nekünk ki kell tartani, amíg Európában helyreáll a demokrácia…

2016. december 2.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban:

A kormány nem engedi, hogy Brüsszel kivezesse a hatósági energiaárakat. A hatósági árszabályozás kivezetése az európai energiarendszerből a rezsicsökkentés megszüntetését jelentené – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

Szerinte az energiaszektorban a verseny nem az árak csökkenéséhez vezet, hanem “mindenfajta háttéralkuk” miatt inkább az emelkedésükhöz. Ha Közép-Európában nincs árszabályozás, akkor a nyugdíjasoknak, a családosoknak, a nehéz helyzetben lévőknek jóval magasabb energiaárat kell fizetniük – hívta fel a figyelmet. A kormány megvédi a rezsicsökkentést, és bár nehéz küzdelem lesz, de “van esélyünk a sikerre” – jelentette ki Orbán Viktor, aki arra számít, hogy Magyarország ellenzéki pozíciója Brüsszelben tovább erősödik.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma már 5 százalék alatti a munkanélküliség, vagyis aki akar, az dolgozhat. A helyzet azonban még nem ideális – jelezte -, mert vannak regionális különbségek, nem mindig könnyű elérni a munkahelyet, és nem mindig azt kapja a munkavállaló, amit szeretne, “de azt azért mondhatjuk, hogy valamilyen munkához, legrosszabb esetben közmunkához, mindenki hozzájuthat”. Most az a cél – folytatta -,hogy Magyarországon egyre jobban megérje dolgozni, a kormány döntéseinek logikája pedig az, hogy mindenki kap adócsökkentést, ha cserébe bért emel. Megjegyezte, hogy az adócsökkentés növeli a versenyképességet, a béremelés pedig hozzájárul a munkaerő minőségének javulásához. Tovább »

Válasz a Parlamentben a rezsicsökkentésre vonatkozó kérdésre (október 17.)

2016. október 18.

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Hoffmann Rózsa képviselő asszony, KDNP-képviselőcsoport: „Megkezdődött a fűtési szezon” címmel. Öné a szó, képviselő asszony. (A szocialista képviselők elhagyják az üléstermet.)

aradszki-a-parlamentben-13DR. HOFFMANN RÓZSA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Petőfi Sándor soraival szeretnék röviden utalni felszólalásom tárgyára: „Itt van az ősz, itt van ujra. / S szép, mint mindig, énnekem. / Tudja isten, hogy mi okból / Szeretem? de szeretem.” Igen, szeretünk gyönyörködni az ősz ragyogó színeiben, a mezőkön reggelente megülő ködben, és szeretjük hallgatni a fák lehulló levelének lágy neszét. Ám nem szeretünk vacogva és dideregve készülődni a téli zimankóra, ezért hát jól befűtjük a lakásainkat, és a terjeszkedő sötétség ellen felgyújtjuk a lámpákat, ami viszont, jól tudjuk, sok pénzbe kerül.

Jó néhány évvel ezelőtt a hideg napok beköszöntének visszatérő szomorú híradásai arról szóltak, hogy itt meg ott a saját otthonukban fagytak meg szegény emberek, mert csekély jövedelmükből nem futotta arra, hogy tüzelőt vegyenek, hogy kifizessék a meleg és a fény elővarázsolásához szükséges összegeket. És akik ki is tudták valahogyan gazdálkodni, bizony össze kellett húzniuk a nadrágszíjat hozzá. Így volt ez éveken keresztül. Tovább »

A rezsicsökkentés ma is védi a családokat

2016. október 15.

Az otthonok felmelegítése az őszi-téli hónapokban a háztartások rezsiköltségeit elkerülhetetlenül megemeli. Ezt a terhet azonban jelentősen mérsékli a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés, amelynek köszönhetően a családok évente átlagosan 110 ezer forintot takarítanak meg – jelentette ki Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár.

A kormány az elmúlt években három lépésben hajtott végre rezsicsökkentést, aminek következtében a távhő, a gáz és az áram ára átlagosan 25 százalékkal csökkent. Az intézkedésre azért volt szükség, mert 2010-re a magas és folyamatosan növekvő rezsikiadások miatt a magyar családok pénzügyi mozgástere annyira leszűkült, hogy súlyosan megnehezítette a megélhetést, elmélyítette a szegénységet, növelte az inflációt, csökkentette a bérek és a nyugdíjak értékét, gátolta a fogyasztást és a gazdaságot.

A szocialisták kormányzásuk alatt háromszorosára emelték a gáz és duplájára az áram árát. 2010-re így a fizetésekhez viszonyítva a magyar családoknak volt a legdrágább a gáz, és a második legdrágább az áram ára az Európai Unióban. A családok jövedelmük negyedét – a szegényebbek pedig a felét – költötték rezsire. Tovább »

« Előző

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő fogadóórája:
Érden: minden hónap első csütörtök 17.00-19.00 óra között a Polgárok Házában (Alsó u. 3.);

Országgyűlési bizottsági funkciók:

Tagság:
Gazdasági és informatikai bizottság
Energetikai albizottság
A magyar aluminiumvertikum 1994 és 1998 közötti privatizációját vizsgáló albizottság
Fenntartható fejlődés bizottsága
Energiaügyi albizottság
A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozását célzó országgyűlési vizsgálóbizottság

Alelnök:
A Fenntartható fejlődés bizottságának hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi, gazdasági hatásait figyelemmel kísérő albizottság (Ellenőrző albizottság)

Elnök:
Az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottság

2014-ben az új Országgyűlés megalakulása után a KDNP frakcióvető-helyettese

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára