Menü Bezárás

Sajtótájékoztató a megújuló Törökbálinti Tüdőgondozóról

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja indult el 2017-ben, és valósul meg 2017-2026 között.

2010 után a rendszerváltás óta a legnagyobb, több mint 500 milliárdos fejlesztést hajtottuk végre az egészségügyben, melynek keretében országszerte épültek, illetve újultak meg a kórházak, rendelők. A legnagyobb volumenű fejlesztések az úgynevezett konvergencia régiókban – vagyis Budapesten és Pest megyén kívül – zajlottak.

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő az Egészséges Budapestért program keretében megújuló Törökbálinti Tüdőgondóban tartott sajtótájékoztatón 2018. január 25-én

A fővárosi és Pest megyei intézményhálózat, országos intézetek, kórházak és szakrendelők, több mint 4 millió embert látnak el. A budapesti és Pest megyei emberek is megérdemlik, hogy megújult intézményekben gyógyulhassanak. Éppen ezért a Kormány úgy döntött, hogy az ország legnagyobb népességű területén koncentráltan történjen fejlesztés, amely kiterjed az infrastruktúra és az eszközállomány megújítására is.

A kormány 2017-2026 között várhatóan több száz milliárdos fejlesztést hajt végre az egész országot kiszolgáló országos gyógyintézetekben, valamint a fővárost és a közép-magyarországi régiót kiszolgáló kórházakban és szakrendelőkben. Három centrumkórház jön létre a fővárosban, és további összesen 25 társkórházban, illetve a térségi járóbeteg-szakrendelők esetében valósul meg fejlesztés. Teljesen új centrumkórházként, várhatóan 2025-re megépül az új dél-budai centrumkórház is.

A 2017-es költségvetési évben 40 milliárd forintot különített el a kormány a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre: ebből 21,7 milliárd forintot költünk orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárd forintot pedig az építészeti tervezés megkezdésére. E források mellett 16 budapesti és főváros környéki szakrendelő, ezen belül 2 városi kórház járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, illetve kialakítására 42,6 milliárd forintot fordítunk.

Jelentős lépések előtt áll a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, amely idén több mint 800 millió forintot fordíthat fejlesztésre. Ennek része a következő években mintegy 1,5 milliárd forintól megvalósuló fejlesztés megtervezése is.

Az Egészséges Budapest Program keretében kormányhatározattal már elfogadott forrásaiból közel 416 millió forintot fordíthat az intézmény az orvosi műszer ellátottság javítására, köztük egy új CT készülék beszerzésére, és informatikai fejlesztésekre. A kórház az új CT a készülékkel a budaörsi és a törökbálinti betegek CT ellátását is vállalja, amellyel a kistérségek együttműködése is erősödik. Emellett kardiológiai ultrahang készüléket, mobil ultrahang készüléket, alvásdiagnosztikai készülékeket, kemoterápiás kezelőszékeket, pletizmográfot, bronchoscope-okat, kórtermi ágyakat és bútorzatot is beszerezhetnek a fejlesztési forrásból.

Az Intézet emellett 50 millió forintból elkészítheti az említett mintegy 1,5 milliárdos fejlesztés terveit is, amelynek elkészülte 2020 nyarára tehető. A járóbeteg épülethez kapcsolódó parkoló-belső úthálózat kiépítését, a Kastély épület és Élelmezési épület homlokzati és belső felújítását, komfortosítását, a klímarendszer kiépítését és cseréjét, valamint rehabilitációs park kialakítását foglalja majd magában a fejlesztés. Utóbbi, ún. „felnőtt játszótér” a betegek napi kórházi programjába építi a szabad levegőn történő testmozgást, így segítve az életmódváltást. Emellett a park egésze is megújul.

Az Egészséges Budapest Program forrásait az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 170 millió forinttal egészíti ki, amelyből a mosoda gépészeti és homlokzati felújítását és új gépek beszerzését valósíthatják meg, és amelyből 2 db digitális tüdőszűrő berendezést is vásárol az intézmény.

Mindezeken felül a KEHOP uniós pályázati programokból mintegy 165 milliós fejlesztési forrásból a nővérszálló épületének energetikai felújítását, a hőszigetelt vakolat és új nyílászárók elhelyezését, valamint napelemes rendszer kiépítését valósíthatja meg az intézmény.

A fejlesztések megvalósításával a magyar tüdőgyógyászati ellátás egyik jelentős intézete mind gépparkját, mind informatikai ellátottságát tekintve megújul, a hosszú távú fejlesztéssel, amely mint említettem, 2020 nyarára fejeződhet be, az intézet teljes egészében a XXI. századi egészségügyi ellátás elvárásainak megfelelővé válik. Így a magyar betegek minden tekintetben nyugat-európai tüdőgyógyászati ellátáshoz juthatnak a törökbálinti Tüdőgyógyintézetben.

(EMMI)

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: