Menü Bezárás

Szociális konzultáció kezdődik

A jövő héten kezdődik az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett szociális konzultáció. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a tíz kérdésből álló kérdőívet mindenki megkapja, aki betöltötte a 16. életévét.


A kérdések között szerepel – ismertette – az úgynevezett védett kor bevezetésének lehetősége az 55 éven felüliek esetében, a közműszolgáltatók extraprofitjának esetleges korlátozása, valamint a segélyezés és a munkanélküliség viszonya. Két kérdés is vonatkozik a nyugdíjra: vegyék-e figyelembe a nyugdíj mértékének megállapítása során a gyermekvállalást, a gyermeknevelést, illetve hogy az egyéni számla alapján kiszámolt nyugdíj megállapításánál elsősorban a munkával eltöltött éveket vegyék-e figyelembe, vagy inkább a jövedelem arányában állapítsák meg a nyugdíjakat?

Megkérdezik az embereket arról is, hogy a szociális segély folyósítása továbbra is pénzben vagy adott esetben valamilyen alapvető szükségleti cikkben történjen-e, illetve hogy a segélyezés megoldást jelent-e a munkanélküliség problémájára. Kell-e segítséget nyújtania az államnak annak érdekében, hogy a devizaalapú lakáshitelt felvett családok ne kerüljenek utcára, illetve engedje-e az állam a devizaalapú hitelezés újraindítását? A további kérdések a gyógyszergyárak lobbijának esetleges „megtörésére” vonatkoznak, továbbá arra, hogy a drágább gyógyszereket erőltessék rá a betegekre saját extraprofitjuk érdekében, vagy ellenkezőleg, nincs szükség a gyógyszergyártó lobbival szembeni fellépésre. Kérdés vonatkozik arra is, hogy az állam közpénzből elsősorban azokat a képzéseket támogassa-e, amelyekkel valóban el lehet helyezkedni.

Közös gondokra közös válasszal

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a mindennapi élet legfontosabb kérdéseiről hirdetett meg konzultációt Orbán Viktor. „Mi azt gondoljuk helyes célnak, hogy a közös gondokra közösen találjuk meg a válaszokat” – mondta. Tájékoztatása szerint több mint nyolcmillió kérdőívet küldenek majd ki: ezek közül az elsők már a jövő hét közepén megérkeznek a címzettekhez, az pedig körülbelül másfél-két hetet vesz igénybe, míg mindenkihez eljutnak a levelek.

Az emberektől azt kérik, hogy június 15-ig küldjék vissza a kérdőíveket, az eredményt pedig június 30-ig hozzák nyilvánosságra. Megjegyezte, kérdésenként három vagy négy válaszlehetőség áll rendelkezésre. Minden esetben szerepel az az opció, hogy „Nem tudom megítélni a kérdést”. Arra, hogy miért a 16 éves kornál húzták meg a határt, a miniszterelnök szóvivője úgy válaszolt: a ma 16-17 évesek is gondolkoznak ezekről a kérdésekről, az ő véleményükre is kíváncsiak, és a konzultáció eredményének ismeretében meghozott majdani döntések az ő életüket is érintik. „Természetesen azért folytatjuk a szociális konzultációt, hogy a kormányzati döntések és a parlamenti döntések meghozatalakor az emberek véleményét ismerjük, és annak megfelelően tudjunk eljárni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. (MTI)

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: