Menü Bezárás

Születéstől felnőttkorig – konferencia Törökbálinton

A Szülők Fóruma Egyesület, az Érdi Tankerületi Központ, az Érdi Móra Ferenc Általános Iskola, a Segítőkéz Szolgálat, a Szérűskert Bölcsőde és a Bálint Márton Általános és Középiskola szervezésében tartották meg ma tizenharmadik alkalommal a “Születéstől felnőttkorig” című szakmai konferenciát, amelynek fővédnökségét már korábban elfogadtam. A reggel elhangzott köszöntő beszédem az alábbiakban olvasható:

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntőt mond a Születéstől Felnőttkorig c. konferencián Törökbálinton 2018. április 20-án

Az első szó a köszöneté, amiért felkértek e nemes célú és témájú konferencia fővédnökének. Nem csak azért nagy a megtiszteltetés, mert immár magam is a negyedik unoka fogadására készülök, hanem azért is, mert Magyarország Kormányának egyik prioritást élvező témája a házasság és a családok védelme és támogatása. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy Magyarország és a nemzet legnagyobb problémája és a ránk leselkedő legnagyobb veszély a népesség csökkenése. Óvatos örömmel mondhatom, hogy az utóbbi években – a keresztény-nemzeti kormány intézkedéseinek köszönhetően – még nem nagy arányú, de határozott javulás tapasztalható ezen a téren.

A mai konferencia programját végignézve örömmel láttam, hogy a születés utáni feladatok és esetleges problémák mellett külön szó lesz a magzati fejlődés fontosságáról is. Kereszténydemokrataként, de hívő katolikusként sem mondhatok mást, mint hogy meggyőződésem szerint az emberi élet a fogantatással kezdődik. Ezért az embrionális, illetve a magzati állapotában lévő „kis embert” az élet minden területén ugyanolyan jogok – és ezért ugyanolyan figyelem és törődés – illetik meg, mint a megszületett embert. (Ezt az igazságot próbáljuk a nagypolitikában is érvényre juttatni.)

__________________________________________

Ezen túlmenően nagy szükség van a hátrányos helyzetű, köztük a sajátos nevelést igénylő (SNI) gyermekekkel való törődésre is, akikkel ez a konferencia hangsúlyozottan foglalkozik. Hiszen ők is ugyanolyan sajátos és egyedi emberi méltósággal rendelkező, teljes jogú állampolgárok ebben a hazában, mint bárki más. Nemrég volt szerencsém végig járni az érdi Móra Ferenc iskolát, és meg kellett állapítanom, hogy van még mit tenni ebben a választókerületben az oktatási-nevelési intézmények fejlesztésének területén. Hála Istennek, hogy a választópolgárok bizalmából újabb négy évre kaptam lehetőséget a szolgálatra, ezért ez ügyben már tettem is lépéseket az illetékeseknél.

Dicséretes tehát a gyermekek felnőtt korig való kísérésének témájával foglalkozni, és ezért dolgozni. Nem csak azért, mert a mai gyermekek jelentik a jövőt (és ők fogják megtermelni a nyugdíjunkat), hanem elsősorban azért, mert az emberség, az emberi lét – ami hitem szerint a fogantatástól a természetes halálig tart – a maga egész folyamán rendelkezik azzal az elidegeníthetetlen méltósággal, amit a Teremtő ad neki, hiszen minden magzatnak, gyermeknek és felnőttnek egyedi és saját lelke van. Továbbá mindnyájan egyedi, végtelen értékű és megismételhetetlen személyek vagyunk, ebben hasonlítva leginkább Istenre. Ezért az egyik legnagyobb bűn az, ha valakitől elvitatjuk az emberi méltóságát.

Ilyen az a tragikus és felháborító tény is, hogy ma az ún. „fejlett” világban a Down-szindrómás magzatok 80%-át abortálják csak azért, mert egyes véleményformálók szerint nem méltóak az emberi életre. (Csak jelzem, hogy a múlt században egy Adolf keresztnevű ember gondolkodott már ilyen elvek mentén.) Azok a szülők pedig, akik a maguk kemény harcát megharcolva mégis vállalják az ilyen magzatok világra hozatalát, sokszor kellemesen csalódnak, mert a születéskor kiderül, hogy az orvosi diagnózis téves volt, és a gyermek teljesen egészséges. – Elmondhatom Önöknek, hogy nekem is volt ilyen tapasztalatom: és a gyermek teljesen egészséges volt.

Szóval köszönetet kell mondanom e konferenciasorozat megálmodóinak és megvalósítóinak! Köszönet az érdi, a százhalombattai és a törökbálinti kisgyermekgondozóknak, családsegítőknek, védőnőknek, pedagógusoknak! Az ő erőfeszítéseiket – jó esetben, ahogy Magyarországon is – támogatja az állam, hiszen felismeri, hogy neki is érdeke minden egyes ember megtartása és felnevelése.

Végezetül hadd mondjam el, hogy Önökre és munkájukra tekintve Máté evangéliumának egy szakasza jut eszembe, ahol ez áll:

Az ítéletkor majd „így szól a király a jobbján állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot!  Mert éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok.  Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek. (…) Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,34-36.40)

Örömmel vállaltam tehát e rendezvény fővédnökségét, és a jelenlévőknek jó munkát, hasznos időtöltést kívánok!

Isten áldja Önöket, és köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: