Menü Bezárás

Trükkök százai Százhalombattán

Nagyvonalú volt a fővállalkozóval, majd milliókat kaszált az álcivil polgármester és felesége.

Feljelentést tett több magánszemély Százhalombatta polgármestere, az MSZP-t és az SZDSZ-t is megjárt, jelenleg az Értünk Százhalombattai Egyesületet irányító Vezér Mihály ellen, arra kérve az ügyészséget, vizsgálja meg: a helyi Polgárok Háza felújításakor elszórt közpénzek miatt megállapítható-e különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette – tudta meg lapunk. A polgármester elismeri, hogy családi cége is kapott egy falatot az üzletből, de állítja, egy fillért sem kerestek ezzel.

A „civil” Vezér Mihály (középen) „kivételesen” két MSZP-prominens, Jánosi György és Varju László körében (Fotó: MH)

A „civil” Vezér Mihály (középen) „kivételesen” két MSZP-prominens, Jánosi György és Varju László körében (Fotó: MH)

A helyi civilszervezeteknek, tévének, pártoknak helyet adó Polgárok Háza fejlesztése, felújítása során alvállalkozóként került a projektbe a VIVER Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek tulajdonosai Vezér Mihály és Vezérné Diks Erika voltak akkoriban. Megkeresésünkre a Pest Megyei Főügyészségnél megerősítették, hogy a feljelentés nyomán már jú­liusban nyomozást rendeltek el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntetté­nek gyanúja miatt, amelynek lefolytatásával a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot bízták meg.

Megkerestük Vezér Mihály polgármestert is, aki – írásbeli válaszában – azt közölte: a feljelentés tényéről neki nincs tudomása, őt még nem hallgatták meg. „A Polgárok Háza átalakításának teljes körű lebonyolítását, beleértve a közbeszerzés lefolytatását, szerződéskötést, minden, a beruházással kapcsolatos érdemi döntést, a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú SZÁKOM Kft. látta el a testületünk döntése alapján 2007-ben” – reagált felvetésünkre a városvezető, majd így folytatta: „Szabályos közbeszerzés eredményeként választotta ki a fővállalkozót a SZÁKOM ügyvezetője, aki felett minden jogot a képviselő-testület – amelyben én kisebbségben vagyok – gyakorol. A fővállalkozó 240 millió forintos díjából nem előre eltervezett módon, hanem a kivitelezés idejének közepén történő szerződéskötéssel megbízta a VIVER Kft.-t, amelynek én résztulajdonosa, feleségem, aki nem közszereplő, ügyvezetője volt. A VIVER által végzett munka értéke 3,2 millió forint volt, amelyből az anyagköltség 3 millió forint, a többi bér és rezsi volt. A munkán nyereség nem képződött.” Vezér magyarázata azzal zárul: „Az általam résztulajdonolt cég az önkormányzattal semmilyen üzleti kapcsolatban nem volt, működése mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi előírásoknak.”
Csakhogy a polgármester azt elfelejtette megemlíteni, hogy a képviselő-testület felhatalmazása nem vonatkozott az ő családi cégének megbízására. A feljelentők az összeférhetetlenség mellett azt is kifogásolják, hogy a városüzemeltetési cég az áramszolgáltatóval folyó, de az építkezés befejezését aligha befolyásoló vita ürügyén kérte az átadás határidejének több hónappal való kitolását, amit a polgármesteri hivatal jóvá is hagyott. A feljelentők számítása szerint ezzel a nagyvonalú gesztussal Vezér Mihály és csapata legalább 15,5 millió forint kötbért takarított meg a Panel 2001. Kft. névű fővállalkozónak, természetesen a százhalombattai polgárok kárára. Gyanúsnak tartják azt is, hogy a betervezett minőségi nyílászárók helyett végül olcsó műanyag ablakokat raktak be, ám a költségek ennek ellenére alig csökkentek.

Vezér Mihály lapunk kérdésére nem kevesebbet állított, mint hogy messze ő a legesélyesebb polgármesterjelölt, ezért támadják. Pap Miklós, a városi Fidesz elnöke ugyanakkor arra hívta fel olvasóink figyelmét, hogy miközben Vezér újabban civil színekben tetszeleg, az elmúlt hónapokban rendre az MSZP-s képviselőkkel szavazott együtt a városi testületben.

Részlet a feljelentésből. 29 milliót költöttek a 4,8 milliót érő ablakokra?Részlet a feljelentésből. 29 milliót költöttek a 4,8 milliót érő ablakokra.

Magyar Hirlap

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: