Menü Bezárás

Új háziorvosi rendelő épül Sasvárosban – letettük az alapkövet

Új háziorvosi rendelő alapkövének elhelyezése Érden a Fehérvári út – Bagoly u. sarkán 2018. március 1-jén

Érd városában 8 darab háziorvosi rendelő található, ezek közül mind megújult az elmúlt években egy kivételével, Érd-Sasváros városrészében, amelynek tervezése, közbeszerzése lezárult, és megindulhat a kivitelezési munka. Ma letettük a rendelő alapkövét.

Ezzel a beruházással minden háziorvosi rendelő korszerű feltételek biztosítása mellett nyújthatja a szolgáltatásokat.

Az Érd-sasvárosi településrész egészségügyi intézmény ellátásbiztonsága érdekében indokolt az orvosi rendelők új épületben történő elhelyezése, mivel a rossz épületállomány miatt jelenleg csak ideiglenes engedéllyel működhetnek. Az alapfokú egészségügyi ellátás megfelelő minőségű, korszerű eszközökkel való biztosítása hozzájárul a szolgáltatási minőség javulásához, és annak hosszú távon történő fenntarthatóságához. Tekintettel arra, hogy az egészségház több funkció ellátásának biztosítására lesz alkalmas, így a lakosság részére közvetlen módon biztosítja a szolgál-tatások egyhelyben történő igénybevételének lehetőségét.

A Sasvárosban egy új gyógyszertár és védőnői szolgálat is létrejön a kiépülő rendelők mellett. Itt két pavilon állt, ezek elbontásával indultak a munkák. A telken egy kétszintes, magastetős központot létesül. A magastetős padlástéri rész ugyanakkor közösségi térként lesz hasznosítható a kiírás szerint.

Az új egészségügyi szolgáltató épületben megtalálható lesz:

  • gyógyszertár
  • felnőtt háziorvosi rendelők
  • gyermekorvosi rendelők
  • védőnői szolgálat,
  • valamint egy körzeti megbízotti iroda

Az épület 556,35 m2 szintterülettel rendelkezik majd. A tervezett épület egészségügyi közhasználatú funkciót lát el, ezért teljes körűen akadálymentes kialakítású. Az épületben lift kerül beépítésre, amely az emeletet és a tetőteret is kiszolgálja.

A funkciócsoportok elhelyezése:

  • a földszintre kerül a fiókgyógyszertár, a gyermekorvosi rendelő, a védőnői szolgálat.
  • Az emeletre helyezendő funkciók: a felnőttorvosi szolgálat, körzeti megbízotti iroda, kazánház, épületgépészet, fogyóeszköz raktárak, adminisztrációs blokkok. A külön funkcionális egységekhez külön-külön lesz biztosítva az átöltözés, saját használatú WC-mosdó blokkal, valamint teapulttal.

Az épület gépkocsival történő megközelítésének biztosítása a közúti kapcsolat rendezésével, és a szükséges parkolók elhelyezésével valósul meg. A gyalogos közlekedés biztosítására külső akadálymentesített járdák kerülnek kialakításra. Az épület építésénél fontos szempont, hogy gazdaságosan építhető és hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető legyen, az anyaghasználat és az épületszerkezetek megválasztásánál ezt kiemelten kell figyelembe venni.

 

Megvalósult beruházások:

Bajcy-Zsilinszky út 40: új rendelő. A beruházásnak köszönhetően három felnőtt háziorvosi körzet nyert korszerű elhelyezést az új helyiségekben, amely a BENU Magyarország Zrt.-vel kötött megállapodás során, a Borostyán patika átépítése után került áthelyezésre.

Ófaluban a Római út 24/A alatt található rendelő újjáépítése történt meg: Korszerűsítették a fűtést, új nyílászárókat építettek be, az épületet hőszigetelték és felújították a vízelvezetést is. A műszakilag elavult vizes helyiségek felújításával együtt pedig személyzeti öltöző és teakonyha is kialakításra került. Berendezésre is kapott támogatást: egy félautomata defibrillátort, valamint egy EKG-gépet vásároltak.

Új gyermek-egészségház átadása a Bajcsy-Zsilinszky úton

A rendelőben a rendelkezésre álló harmincmillió forintból védőnői szobákat és két új gyermekrendelőt alakítottak ki. Emellett korszerűsítették a fűtést, kicserélték a nyílászárókat és a hőszigetelést is elvégezték. Valamint felújították a tetőt és a teljes vízelvezetési rendszert is. A jövőben az épületet akadálymentesen is megközelíthetővé vált.

2300 nm-en megújult a Szakorvosi Rendelőintézet, ahol sürgősségi és egynapos sebészeti beavatkozá-sokat is elvégeznek, hamarosan megkezdődhet a régi épületszárny átalakítása, és mint egy mini kórház fogja a működését ellátni, folytatva a diagnosztikai eszközök további korszerűsítését. Jelenleg az érdi szakrendelőben 35 féle szakorvosi rendelés működik. Ezen kívül 9 féle nem szakorvosi rendelés is van. Diagnosztikus egységeink az átlagos rendelőintézeti színvonalnál jobban felszereltek, és különösen a Laboratórium igen széles vizsgálati spektrummal rendelkezik. Az intézmény közel 110-120 ezer ember ellátásáért felel a járáson belül.

A Karolina utca és a Felső utca sarkán új egészségház épült, ami azt a funkciót szolgálja majd, hogy a jelenleg a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben rendelő háziorvosok ott kapjanak elhelyezést. Ennek a beruházásnak köszönhetően pedig a szakrendelőben felszabadult helyiségekben kényelmesebben és színvonalasabban lehet majd a szakrendeléseket igénybe venni.

 

Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény fejlesztése:

A beruházás célja a meglévő épülettömb A és B épületének teljes hőszigetelése, épületgépészeti és energetika átalakítása, a kor követelményeinek megfelelő belső struktúra kialakítása.

Jelenleg a Tüdőgondozó önálló ingatlanon a Hivatalnok út 40. sz. alatt található. Az épület nem felel meg a mai követelményeknek; az 1972-ben épült, és 1981-ben bővített épület nem akadálymentes, és a belső szinteltolódások miatt gazdaságosan át sem alakítható. A beköltöztetése jelentős megtakarítást jelentene az Intézmény számára.

A Felső u. 39-41. B épület teljes felújítása ezen belül kiemelt a hőszigetelése, épületgépészeti és energetika átalakítása. A fejlesztés alapvető célja, hogy az Intézmény a következő 20 évben az eddigi fejlesztések során elért magas színvonalú, gazdaságos és fenntartható ellátást nyújtson Érd Megyei Jogú Város és térsége (mint ellátási terület) lakosságának. Ennek érdekében szükséges a 1981 és 1991 közt épült régi épületrészek komplex felújítása, ezzel is hozzájárulva az intézmény ellátási területén lakó népesség költséghatékony, magasabb színvonalú ellátásához.

Kapcsolódó

%d blogger ezt szereti: